Arhijerejsku liturgiju i lomljenje slavskog kolača obavio mitropolit Hrizostom [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 08. jula 2019. 058.ba

ROGATICA – U opštini Rogatica ima jedno kultno mjesto koga vjernici ove i susjednih opština Han-Pijesak, Sokolac i drugih Sarajevsko-romanijske regije posjećuju sa dozom straho poštovanja. Riječ je o Crkvinama, lokalitetu na doimak sela Babljkak, Rađevići i Beheći u kome je prema legendi u 13 vijeku bio ljetnikovac i crkva zadušnica kralja Dragutina, sina Stefana Nemanjića i njegove supruge Jelene Anžujske, koji su Turci srušili nakon okupacije ovih krajeva.

Srušena je crkva, ali ne i mit o njenom postojanju, pa je vjerni narod ovih krajeva svake godine, na Ivanjdan, 7. jula, i Usekovanje glave svetog Jovana krstitelja, 11. septembra, nastavio dolaziti u ovo mjesto koje je dobilo i ime Crkvine i na mjestu gdje se pretpostavljalo da je bila crkva, održavala se molitva najčešće bez sveštenika, ali uz nadu da će ovdje ponovo nići crkva u kojoj će se moći normalno moliti Bogu.

Ta vjekovna i višedecinska nada počela se ostvarivati tek na Ivanjdan, 2008, kada su položeni i osvećeni temelji hrama sa imenom Svetog Jovana Krstitelja.

Dobrovoljnim prilozima vjernog naroda ovog kraja u zemlji i rasejanju, privrednih, javnih i drugih preduzeća i drugih ljudi dobrfe volje, novi prelijep i po izgledu jedistven hram osvećen je 26. septembra 2015. i od tada je on mjesto saborovanja i molitve Bogu starih i mladih, koji ovdje dolaze i na hodočešće, sa tromeđe opština Rogatica, Han-Pijesak i Sokolac, a dođu vjernici i iz drugih krajeva ma gdje živjeli, za koje su, neki tvrde, Crkvine što i Ostrog u Crnoj Gori.

Kod hrama u Crkvinama vjerni narod ispod Devetaka i sa Romanije okupio se i danas, na sunčan Ivanjdan.

Uz tradicionalno okupljanje i krsnu slavu, čiji je kum ove godine bio Zoran Bakmaz iz sela Kalimanjići na granici opština Rogatica i Sokolac, razlog više za masovnije okupljenje bio je i dolazak mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma kome je ovo prva posjeta hramu na Crkvinama od rukopoloženja za mitropolita.

Tim povodom održana je sveta arhijerejska liturgija. Vodio ju je mitropolit Hrizostom uz sasluženje sveštenika iz parohija sa područja Rogatice i Sokoca.

Kraj liturgije obilježila je besjeda vladike Hrizostoma koji je govorio o životu i djelu Svetog Jovana za koga je rekao da je jedan od najznačajnijih proroka i svetitelja Starog i Novog zavjeta koji je kao prorok najavio rođenje spasitelja svijeta Isusa Hrista, a nakon njegvog rođenja i krstio u rijeci Jordan.

Nakon liturgije, održana je sveta litija. Časni krst i pet prvih barjaka nosio je kum današnje slave Zoran Bakmaz sa pet unuka od sina i kćerke.

U okviru litije obavljen je pomen za 40 članova porodice Pušonja iz susjednog sela Džimrije, koje su ustaše zloglasnog Jure Francetića na jednu krv pobile u proljeće 1942. godine a njihova imena, među kojim je dječak Marko sa svega 7 dana i starica Đurđija od 77 godina, upisana na spomen ploči na jednom od zidova hrama na Crkvinama na Ivanjdan, 2013.

Nakon toga, obavljeno je lomljenje slavskog kolača i uzeto žito uz čašicu pića, a zatim je upriličen slavski ručak i narodno veselje, koje je trajalo do kasnih popodnevnih časova.

Kum krsne slave hrama na Crkvinama naredne 2020. biće Zoran Milorada Kosorić iz sela Beheći, momak koji baveći se poljoprivredom živi u rodnom selu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,