“Maribor” prvi put osvojio titulu prijateljstva u Foči

29.07.2019.

FOČA – Kadeti „Maribora“ iz Slovenije pobjednici su 15. „Fudbal frendsa“ u Foči, međunarodnog turnira koji je ove godine okupio deset ekipa iz osam evropskih država.

Slovenci su u velikom finalu savladali moskovsku „Lokomotivu“ boljim izvođenjem penala 5:4, nakon što je meč završen neriješenim rezultatom 1:1.

„Maribor“ je poveo u 23. minutu golom Adrijana Bloudeka, a Rusi su do izjednačenja stigli u 46. minutu preko Jegora Svintsova.

U penal lutriji sreća je bila na strani tima iz Slovenije, koji je tako prvi put osvojio titulu prijateljstva i nakon ljubljanske „Olimpije“ postao drugi slovenački klub koji je to uspio.

Trener „Maribora“ Danijel Širec rekao je nakon finalnog meča da im rezultat nije bio u prvom planu, pogotovo što su došli sa mlađom generacijom igrača rođenih 2003. i 2004. godine.

“Došli smo da učimo, a na kraju smo i rezultatski bili uspješni. Najviše nas raduje da su naši igrači stekli nova prijateljstva, da su vidjei druge fudbalske filozofije i taktike, drugačije mentalitete i da su nešto naučili”, rekao je Širec.

Kapiten “Lokomotive” Denis Valter rekao je da nisu uspjeli da se najbolje fizički osvježe i pripreme za finale, zbog kratkog vremena između utakmica.

“Turnir je bio odličan, timovi su bili veoma kvalitetni i još jednom se zahvaljujuemo organizatoru na pozivu”, rekao je Valter.

Za najboljeg igrača turnira proglašen je Arijan Đelovci iz “Maribora”, najbolji golman je njegov saigrač Samo Pridigar, dok su epitet najboljeg strijelca ponijela trojica igrača Madžid Šošić iz “Željezničara”, Lazar Mijović iz “Budućnosti” i Adriano Bloudek iz “Maribora.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da je opšti utisak da je prijateljstvo još jednom pobijedilo.

“To I jeste suština ovih igara. Mi smo radosni što su svi zadovoljni otišli iz Foče i svima želimo srećan put i da se dogodine opet vidimo”, rekao je Mašić.

Predsjednik Asocijacije “Fudbal frends” iz Beograda Zoran Avramović kaže da je za četiri dana u 19 mečeva oko 200 mladih igrača iz osam zemalja imalo priliku da osjeti kako je igrati na ozbiljnom međunarodnom turniru.

“ Fudbal frends je jedinstven projekat koji se dešava u Foči, a njegov 15. rođendan je bio upravo onakav kakav i zaslužuje. Imali smo veći broj učesnika, prijatelje iz novih zemalja, koji su upoznali vrijednosti Foče. Radost mladih igrača “Maribora” i tuga igrača “Lokomotive” najljepša je metafora koja nam daje za pravo da ovu priču i ideju treba nastaviti”, rekao je Avramović.

NJemu je na svečanom zatvaranju turnira, predsjednik Stritfudbalvorld asocijacije Vladimir Borković uručio plaketu Uefine fondacije za djecu, priznanje za razvoj omladinskog fudbala.

Treće mjesto osvojila je “Budućnost”, četvrto “Željezničar”, peto “Rijeka”, šesto “Vardar”, koji je dobio pehar za fer-plej, sedmo “Krila Sovjetov” iz Rusije, osmo “Sutjeska”, deveto mađarski “Mol Vidi” i deseto “Crvena zvezda”.