Motociklizam u Rogatici dobio nasljednike

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Miroslav Ćajić - 10. jula 2019. 058.ba

MALI ĆAJIĆI BERU SIMPATIJE

ROGATICA – Iako je motociklizam tradicionalno jedan od najpopularnijih i među najstarijim sportovima u Rogatici, u kojoj su moto-trke vožene čak i 1950. godine, ali dugo vremena nema motocikliste Rogatičanina po rođenju i mjestu boravka.

Taj višedecenijski post za autentičnim motociklistima u posljednje tri godine prekinuli su Miroslav Ćajić (42) sa sinovima Mihailom (13) i Vukom (8), učenicima Osnovne škole „Sveti Sava“ u Rogatici.

I dok se Miroslav, doktor nauka informatike i računarstva, vozeći motor KTM 450 motociklizmom bavi amaterski i bez zapaženijih rezultata osim za devizu „važno je učestvovati“, dotle njegovi sinovi, uz izdašnu logistiku oca, već postižu zapažene rezultate među profesionalnim motociklistima. Jedini su dječaci iz Republike Srpske koji se bave ovim atraktivnim sportom, a Vuk je čak i jedini u cijeloj BiH koji vozi motor i zvanične trke u klasi MX 65 kubika.

Sve je počelo spontano priča Miroslav. Od malih nogu volio sam bicikle i maštao o motorima. Prije nekoliko godina kupio sam KTM 450 kubika i pomalo počeo voziti na stazi Ptičijak u našoj Rogatici za koju stručnjaci tvrde, a i ja sam se uvjerio, da je jedna među najboljim na prostorima bivše SFRJ. Želio sam da steknem uslove da se mogu takmičiti na domaćim i međunarodnim moto trkama. Kad to kažem, prije svega mislim na Srbiju, u kojoj imam veliki broj prijatelja, i gdje se, uz Hrvatsku, njeguje i cijeni motociklizam.

Želja mi se ostvarila i ja evo već treću sezonu zaredom, istina kao amater, izlazim na motociklističke staze. Rezultati su naravno skromni, ali sam bio povod da moji sinovi zavole motociklizam i već se uspješno takmiče kod nas i na stazama u Srbiji.

Obadva, dodaje njihov tata, imaju motore KTM od 65 i 85 kubika. Mihailo, kome je tek 13 godina, već drugu sezonu takmiči se u klasi MX 85 sa takmičarskim brojem 516 i na petom je mjestu među vozačima ove klase u Srbiji.

I Vuk ne zaostaje mnogo. U klasi MX 65 (takmičarski broj 365) je na petom mjestu u BiH, a u Srbiji na trećem mjestu. Iza njih su trke u Beogradu, Kruševcu, Brusu i Čačku u Srbiji i Kreševu u BiH u kome je vožena trka za šampionat Balkana.

Nije što je moj, ali moram se pohvaliti da je Vuk iako mu je tek 8 godina već dva puta bio na pobjedničkom postolju. Najmlađi je vozač u BiH i Srbiji, kome da bi se popeo na motor treba pomoć drugog. Inače, za njega se kaže da je van staze miran dječak, ali kad sjedne na motor u pravom smislu postaje „vuk“, što odgovara njegovom imenu.

Otuda i njegova velika popularnost gdje god se pojavi na trkama.

Inače, motociklizam nije jeftin sport. Uz to što traži puno novaca, vozač treba da ima jaku psihofizičku sposobnost uz mnogo odricanja u svakodnevnom životu počev od odmora do ishrane. Finansijski gledano jedna trka, uz potpuno ispravan motor, Ćajiće košta od 400 do 600 maraka.

Da nije pomoći AMD „Rogatica“, koje je njihovo matično, i Moto saveza BiH, ali i nekih privrednih kolektiva iz Rogatice koji ih pomažu u gorivu, mazivu i rezervnim dijelovima, oni se, reče Miroslav, ne bi mogli baviti ovim sportom. Veliku podršku imaju i u bratskoj saradnji sa Moto klubom „Tanasko Rajić“ iz Čačka, koji ime je druga njihova kuća i bez koje se ne bi mogli takmičiti u Srbiji.

KRAJ POLUSEZONE

Ovogodišnja motocioklistička polusezona završena je prošlog vikenda, 22. i 23. juna, Balkanskim šampionatom u Kruševcu. I ova trka nije prošla bez malih Ćajića. Mihailo se u kategoriji MX 85 u vrlo jakoj konkurenciji sa šestog probio, na generalno gledano, peto mjesto. Vuk je vozio svoju klasu MX 65 i zauzeo 11 mjesto, među 21 takmičarom iz više zemalja regiona i Evrope.

Sada slijedi odmor do 18. i 19. avgusta i Preobraženjske trke u Rogatici kojom počinje druga polusezona u kojoj je ubitačnih sedam trka u sedam uzastupnih vikenda.

Ćajići su, kazuje njihov logističar otac Miroslav, spremni da dadnu sve od sebe za još zapaženije rezultate.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: