Vlada Srpske sanira Osnovnu školu u Rogatici

18.07.2019.

NOVI KROV NA „MALOJ ŠKOLI“ I HOLU

ROGATICA – Zahvaljujući sredstvima koja je obezbijedila Vlada Republike Srpske u visini od 105.000 maraka i opštini Rogatica koja je bila glavni posrednik, u toku su intenzivni radovi na sanaciji dijela krova nad zgradom Osnvone škole „Sveti Sava“ u Rogatici u kojoj se godišnje obrazuje više od 800 učenika.

Radi se o objektu koji je izgrađen po projektu „1000 škola u BiH“ 1975. godine na kome je bio ravan krov. Ovakva vrsta krova u brdsko-planinskim krajevima, a Rogatica se čak svrstava u izrazito brdsko-planinsko područje, pokazao se lošim, pa je vrlo često dolazilo do prokišnjkavanja i šteta od topljenja sniejga i kiša.

Novi krov iznad najkritičnijeg dijela zgrade u kojoj je tzv. „mala škola“, odnosno učionice od prvog do petog razreda, i hol, biće na dvije vode. U školi se nadaju da je to rješenje na duge staze, reče direktorica Snežana Pjevčević, koja se zahvaljuje Vladi Srpske i opštini Rogatica što su prepoznali ovaj problem i obezbijedili sredstva za njegovo rješavanje.

– Na ovaj način, naglasila je Pjevčevićeva, rješavamo dva pitanja. Neće više biti prokišnjavanja krova a dijelom će doći i do utopljavanja zgrade jer se snijeg tokom zime na krovu neće duže zadržavati i otopljavati.