Francuski karavan “pežo” vozila vjeran Tjentištu

Radio Foča - 03. avgusta 2019. 058.ba

FOČA – Više od 800 mladih Francuza, učesnika „Vožnje Evropom“, stiglo je sinoć na Tjentište sa 260 vozila marke „pežo 205“.

Ovo je šesta godina da neobični karavan automobila franscuske nacionalne klase krstari sa kraja na kraj Starog kontinenta, prolazeći za 22 dana 20 država i 10.000 km.

Među velikim brojem pripadnica nježnijeg pola, za volanom i mlada Lesli Roben.

„Ovo mi je prva „Vožnja Evropom“, ovo je veliko iskustvo, veoma sam srećna što na ovaj način istražujemo Evropu, prelijepo je i veoma zabavno“,kaže Lesli iz Liona.

Antoan Trigon, taođe iz Liona, priča da je veoma neobično iskustvo prolaziti za njih nepoznatim predjelima.

„Ovdašnje planine su veličanstvene, mnogo veće, masivnije i zelenije u odnosu na planine u Francuskoj. Prvi put mi je i sigurno dolazim i naredne godine“, rekao je Antoan.

Jedan od organizatora „Vožnje Evropom“ Džeremi Blondin priča da su na Tjentište stigli sa Hrvatskog primorja, preko Mostara, gdje su se zadržali u posjeti školama, kojima su poklonili škoslki materijal, a putovanje nastavljaju sutra kroz Crnu Goru i to kroz Nacionalni park „Durmitor“, a zatim preko Podgorice do Skadarskog jezera.

„Svake godine imamo sve više učesnika. Evropa je interesanstna, pogotovo zemlje bivše Jugoslavije, Rumunija i Bugraska i zbog te želje za istraživanjem za nas manje poznatih zemalja naš karavan je sve brojniji“, rekao je Blondin.

On kaže da u BiH već godinama na mijenjaju destinaciju za predah, jer ih je Nacionalni park „Sutjeska“, kako ističe, opčinio svojom ljepotom.

„Volimo ovo mjesto, u centru je Nacionalnog parka, sviđa nam se zelenilo, planine, mnogo je drveća, odlično mjesto za boravak“, naveo je Blondin.

Njegov kolega iz organizacije Bendžamin Lajdin kaže da ih je kroz Italiju pratila kiša, ali da ih je u BiH dočekalo sunčano vrijeme.

„Gdje god prolazimo ljudi reaguju pozitivno, interesuje ih kuda smo se zaputili , a posebno u BiH su gostoprimljivi“, ističe Lajdin.

On je dodao da im je velika želaj da BiH uđe u sastav EU, jer ona, kako je istakao, i jeste dio Evrope i ima istoriju koja je dio evropske istorije.

„I mi bismo mnogo lakše prelazli preko granice, ali i za sve stanovnike BiH bi sigurno bilo korisno da budu u EU. Ja se i u BiH osjećam kao evropski građanin, kao da sam kod svoje kuće“, rekao je Lajdin.

Mladen Mandić iz Turističkeorganizacije Foča kaže da bi „Vožnja Evropom“ mogla poslužiti kao inspiracija mladima sa ovih prostora da organizuju obilazak zemalja bivše Jugoslavije.

„Tjentište ne mijenjaju jer ovdje imaju odlične uslove, kamp, stadion, dobar parking, toalete, odličnu hranu, alii prelijepa priroda i veliki bazen ih privlače“, rekao je Mandić.

Vožnja Evropom“ je počela 27. jula, a povratak u Francusku je 17. avgusta.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.