Jedanaesti narodni sabor „Kod lopte“ održaće se sutra 1. septembra

31. avgusta 2019. 058.ba

ČAJNIČE – Na brdskom prevoju Prevrzma, na pet kilometara od varoši Čajniče, doktor ekonomskih nauka Branislav Mašić u Ekološko-turističkom centru MB na jarbol je podigao olimpijsku zastavu sa pet krugova. Tako je ovaj profesor, zaljubljenik u prirodu, možda prvi u svijetu započeo obilježavanje stotinu godina otkako je Olimpijski kongres u Parizu 1914. prihvatio idejno rješenje olimpijske zastave koja simbolizuje jedinstvo naroda čitavog svijeta. Zastava se vijori i na putokazu koji pokazuje razdaljine između brda Prevrzme i 17 svjetskih metropola.

Tako je od Prevrzme Beograd udaljen 176, Rim 560, Atina 735, Istanbul 882, Moskva 1.916, a Peking 7.619 kilometara i to vazdušnim putem. Sve ovo i još mnogo toga urađeno je po zamislima čovjeka koji se iz sela Mrkve kod Čajniča odavno otisnuo u svijet, ali nikad nije zaboravio gdje je prvi put zaplakao i prstima zemlju začeprkao. Izgradio je za ovaj kraj nešto nezamislivo, spomenik lopti prečnika dva metra.

– Ni slutio nisam kako je to teško izvesti. U tome su mi pomogli kolege profesori sa Univerziteta u Beogradu i majstor Rade Blagojević pa smo konstruisali skulpturu lopte u vidu poliedra prečnika dva metra – objašnjava Mašić.

Prema njegovim riječima, lopta je univerzalni simbol sreće, prijateljstva, ljubavi, mira, slobode i planetarnosti.

Njegove vizije dopunjene su idejom da pored lopte bude postavljen sunčani časovnik. Ni to nije urađeno amaterski, već je angažovan prof. Mile Tadić koji je izračunao nadmorsku visinu, geografsku širinu i dužinu i položaj metalne šipke koja pokazuje vrijeme prema zvijezdi Sjevernjači.

– Ovo je jedinstven sunčani časovnik u svijetu, na neobičnom mjestu, a zadivljuje njegova preciznost. Jedino ga „buni“ neprirodno ljetno računanje vremena – smješka se Mašić.

U gradnji Ekološko-turističkog centra Mašić je ostao dosljedan zamislima neobičnosti pa je odlučio da, kako kaže, možda kao pravu rijetkost podigne spomenik čovjeku.

– Skulptura čovjeka u drvetu je djelo Vula Vojinovića, a simbolizuje sve pozitivne ljudske vrijednosti i onu poruku patrijarha Pavla: „Budimo ljudi“ – dodaje Mašić.
Gorostasni čovjek od drveta sa dugom bradom i kosom „izdjeljan“ je sa narodnom hercegovačkom nošnjom, a u ruci, što je veoma interesantno, umjesto alata drži knjigu na kojoj je nacrtana ćuprija na Drini u Višegradu.

Ima tu još mnogo što šta da se vidi i uživa u ljepoti ovog mjesta pa vas sve pozivamo da sutra dodjete i uživate zajedno sa nama- poručio je profesor Brane

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.