Magični ormar kreativnosti Sofije Stojanović

05. avgusta 2019. 058.ba

ČAJNIČE – Sofija Stojanović ne živi više u Čajniču, ali sa sobom nosi sav raskoš talenta čajničke djece. Ona više nije dijete naravno, već mlada dama, kreativna, originalna i vrijedna. Stvara, kreira maštovite komade nakita, i na neki način i živote drugih čini ljepšim, svijetlijim, nekako u skladu sa imenom svoje radnje, njenog malog ormara na ulici, „Sun jewelry“.

A ima li ljepše i plemenitije stvari od toga? Šta čovjek pogotovo umjetnik može više tražiti? To je na neki način sve o čemu sanja svaka umjetnička duša.
Razgovarali smo sa njom o njenom radu, idejama.

NN: Kako si došla na ideju da se baviš ovim?

SOFIJA: Sve je počelo u srednjoj školi. Nažalost u mom rodnom gradu nije bio veliki izbor radnji u kojima su se mogle kupiti sitnice za djevojke, kao što su nakit i šminka.
Uvijek sam bila kreativna, ako mogu to da kažem sama za sebe, voljela sam sve što mogu sama da osmislim i uradim svojim rukama.
Tako sam malo krenula da istražujem na internetu, otac mi je nabavljao materijal iz drugih i većih gradova i tako sam krenula pomalo da izrađujem.

NN: Koristiš razne motive. Gdje nalaziš inspiraciju?

SOFIJA: Inspiraciju nalazim bukvalno svuda, mnogo volim prirodu i svako godišnje doba me navede da stvorim nešto novo i drugačije. Ali i lijepe životne situacije i prilike, volim da izrađujem poklone. Najviše me obraduje poruka: „Hej, poklonio bih nešto djevojci…“, ili „Sutra nam je godišnjica braka, da li mi možeš pomoći da ga iznenadim?“ i slično.
Mada mi nažalost dosta toga „diktira“ i materijal koji se kod nas može nabaviti.

NN: Koje materijale koristiš?

SOFIJA: To su neki standarni materijali od kojih je inače izrađena bižuterija.
Metalne osnove, cirkoni, kristali, lijepak… Ali pored toga se uvijek trudim da ubacim i nešto neobično, kao što je recimo dugme, osušen cvjetić za medaljon i slično, što se tiče nakita.
A kada su u pitanju neke dekoracije, koristim sav materijal koji mogu pronaći u prirodi. Šišarike, drvo, žir, lješnik, grančice zimzelenog drveća…

NN: Koliko ti treba vremena za izradu jednog komada nakita?

SOFIJA: E to baš ne mogu da kažem precizno, jer zavisi šta izrađujem. Nešto završim i za 10 minuta, ali nešto radim i po par sati.

NN: Vidiš li budućnost u tom poslu?

SOFIJA: Vidim, zbog toga što kreativnost nema „rok trajanja“, tako da kako se budu mijenjali stilovi i vrijeme, mijenjaće se i dopunjavati i moje ideje.

NN: Imaš li neku poruku neki savjet za mlade Čajničane i uopšte mlade širom regije?

SOFIJA: S obzirom da smatram da talenat bez rada ništa ne vrijedi, mladima bih poručila da njeguju i nadograđuju svoj talenat, ali i da nikada ne odustaju od svoje ideje, jer zaista svaki početak je jako težak. A i ako vam je to samo jedan od hobija, radite i na njemu svaki dan, jer nekada nije važno da vam se to finansijski i materijalno isplati, kada radite ono što volite, mir i ljubav koje dobijate ne može nikakav novac platiti.
Često se našalim i kažem da je ovo ustvari „moja terapija“.

To je bila Sofija koja je našla način da spoji korisno i ugodno. Njena kreativnost ostavlja bez daha, ali i šalje poruku svim mladim da se sve može samo kad se hoće.

Njen nakit se može kupiti Bijeljini u njenom „Ormaru“ ali se može naručiti i preko instagram naloga „Sun Jewelry“ i kako sama kaže, za njene drage Čajničane ne plaća se poštarina, već se nakit može preuzeti u porodičnoj radnji u Čajniču.

Mi Sofiji želimo puno sreće i da jednog dana njen nakit gledamo u Milanu, Parizu, Njujorku.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Dragan Kovačević

Iz Čajniča, rođen u Foči 1987, diplomirao u roku novinarstvo na Filozofskom Fakultetu Pale, stekao zvanje diplomirani novinar. Odličan u kreativnom pisanju.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Dragan Kovačević

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.