Plivanje od Višegrada do Starog Broda u pomen stradalim Srbima (VIDEO)

19.08.2019.

VIŠEGRAD – Neven Јovanović posljednjih pet godina pliva maraton od Višegrada do Starog Broda, u znak sjećanja na sedam hiljada Srba, koje su ustaše ubile 1942. godine.

Tako je bilo i ove godine, kada je isplivao stazu dužine 20 kilometara.

Neven je goraždanin nastanjen u Londonu. Kaže da je njegova misija da ovaj zločin nad srpskim narodom nikada ne bude zaboravljen.

– Na ovom hodočašću odnosno plivočašću uspjeli smo da još jednom budemo bliski sa svima koji su ostavili živote u ovoj , uzbranjenoj ali nikada ukroćenoj Drini koja se muti sa povodnjom i bez povodnja, i sa povodom i bez povoda – priča Neven.

U ovom podivigu, kaže, imao je veliku pomoć porodice i prijatelja.

– Došao sam da podržim mog prijatelja Nevena na ovom plemenitom gestu da da se pliva Drinom da se ne zaborave ove žrtve koje su ovdje izgubile živote – kaže Mitar Mandić.

U Starom Brodu podignuto je spomen-obilježje i kapela, a u završnoj fazi je izgradnja memorijalnog muzeja i jedinstvenog spomenika, koji će biti osveštan 7. septembra.

– Nadam se da će i ostali slijediti njihov primjer ne samo u ovome čime se oni bave, nego da će dolaziti i djeca i omladina i da ćemo ovdje pisati tekstove eseje, pjesme i priče sve ono što je vezano za Stari Brod – kaže Dragan Vukotić, sveštenik.

Nevenova želja je da ovaj plivački maraton preraste u starobrodski memorijal, da okupi sve plivače koji bi se na ovaj način poklonili sjenima starobrodskih mučenika.