Protest Crnoj Gori zbog zagađenja Ćehotine

01.08.2019.

FOČA – Povodom nedavnog zagađenja rijeke Ćehotine, koje je uzrokovano radom Termoelektrane „Pljevlja“ u Crnoj Gori, opština Foča obratiće se nadležnim institucijama Republike Srpske, da bi skrenula pažnju na ovaj veliki ekološki problem, a uputiće i oštar protest crnogorskim vlastima i rukovodstvu Termoelektrane.

Odbornici Skupštine opštine Foča na današnjoj redovnoj sjednici istakli su da je ispuštanjem otpadnih voda iz TE „Pljevlja“ izazvan veliki pomor ribe u Ćehotini, kao i da ta ekološka katastrofa ne bi smjela ostati bez reakcije iz Foče kroz koju ova rijeka protiče.

Napomenuli su da je posljednja ekološka katastrofa vrhunac višedecenijskog trovanja rijeke Ćehotine iz TE “Pljevlja” i Rudnika olova i cinka “Šuplja stijena” u Crnoj Gori.

Izlivanje otpadnih voda i pomor ribe na dijelu toka u Crnoj Gori dogodio se 4. jula, a opštinski vodoprivredni inpektor Budimir Matović informisao je odbornike da je Javna ustanova „Vode Srpske“ 9. jula izvršila analizu vode iz rijeke Ćehotine, koja je pokazala povećan sadržaj azota i fosfora, što, kako je naveo, ipak, nije alarmantno da bi ugrozilo živi svijet u rijeci.

Odbornici su naveli da inspekcija u ovakvim slučajevima mora brže reagovati i bolje obavještavati javnost.

Ukazano je i na problem naglog puštanja vode iz Hidroelektrane „Mratinje“ u Crnoj Gori, zbog čega dolazi do brzog rasta nivoa Drine, što negativno utiče na riblji fond, kojeg je sve manje u ovoj kristalno čistoj rijeci.

U skupštinskoj raspravi istaknuto je i da su 2012. godine, upravo zbog puštanja vode iz akkumulacije HE „Mratinje“, Foču zadesile velike poplave, a da su prošle godine dvojica dječaka ostala zarobljena na stubovima drinskog mosta, te da je tragedija izbjegnuta zahvaljujući brzoj i spretnoj rekaciji fočanske policije.

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao je da lokalna uprava ne smije ostati gluva na probleme izazvane radom TE „Pljevlja“ i HE „Mratinje“.

Na njegov prijedlog, usvojen je zaključak da opština preko narodnog poslanika iz Foče Spomenka Stojanovića upozna Narodnu skupštinu Srpske sa ovom problematikom, kako bi se zatražila zaštita nadležnih institucija, kao i da se uputi protest resornom ministarstvu u Crnoj Gori i Termoelektrani „Pljevlja“.