ŠG „Sjemeć“ u prvom polugodištu 2019. – Iako mala, ali dobit je dobit

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 06. avgusta 2019. 058.ba

ROGATICA – Da bi pomno pratili tok realizacije periodičnih i godišnjeg plana u ŠG „Sjemeć“ praksa najodgovornijih u ovom kolektivu da se s vremena na vrijeme, ali obavezno nakon polugodišnjeg i godišnjeg obračuna, analizira poslovanje u svim segmentima djelatnosti.

Obavi se to na Stručnom kolegiju na kome najodgovorniji u Gazdinstvu počev od direktora i njegovih najbližih saradnika, preko rukovodilaca službi i radnih jedinica na kritičan način sagledavaju izvršenje plana šumsko-uzgojnih radova, sječe, izrade,izvoza i otpreme šumskih sortimenata preko finansijskih pokazatelja uz obavezno utvrđivanje narednih aktivnosti.

Tako je bilo i juče. U sjedištu Radne jedinice šumarstva „Sjemeć“ na Sjmeću pod predsjedavanjem v.d. direktora Mladena Lakića održana je sjednica Stručnog kolegija na kojoj su analizirani rezultati poslovanja u prvom polugodištu ove godine. O tome je posebno govorio tehnički direktor Gazdinstva Milomir Ećimović.

– U okviru bioloških investicija, naglasio je on, pošumljavanje goleti po osnovu proste reprodukcije izvršeno je na 11,9 hektara, koliko je i bio plan za ovu godinu. Ostvaren je po istom osnovu i plan popunjavanja „starih“ kultura na planiranih 1,5 hektara. Ostali šumsko-uzgojni radovi su u toku i biće izvršeni do kraja godine.

Što se tiče radova na eksploataciji šuma od planiranih 63.379 kubnih metara odsječeno je i izvučeno 30.676 kubika ili za 0,61 posto više od polugodišnjeg plana.

Privlačenje je izvršeno sa 86,6, a realizacija, franko kamionski put, sa 92 posto uz prosječno ostvarenu cijenu četinara od 121,5 i 76,7 maraka za kubni metar lišćara.

I finansije su pratile plan uz neznatna ostupanja gore-dolje, rekla je novi rukovodilac Knjigovodstveno-računovodstvene službe u Gazdinstvu Lazarela Stanišić-Đerić.

Ukupan prihod, naglasila je ona, ostvaren je u iznosu od 3.634.993 maraka. To je 47 posto od godišnjeg plana. U ulupnom prihodu realizacja drvnih sortimenata učestvuje sa više od 82 posto i sve što je prodato, prodato je u Republici Srpskoj.

Rashodi su ostvareni u visini od 3,630.513 maraka, pa je ukupna bruto dobit 4.480 maraka. Malo je, ali je dobit, rečeno je na ovom skupu.

Što se tiče troškova, najviše „vuku“ lična primanja radnika – 52,9 posto. Ono što je zanimljovi najvća plata u Gazdinstvu je 1898, a najmanja 575 maraka.

Biološke investicije u ovom periodu odnijele su 72,9 hiljada i čine 18,7 posto od plana za ovu godinu. Za izgradnju šumskih kamionskih puteva utrošeno je 120.000 i za nabavku osnovnih sredstava 205.000 maraka. Kupljene su tri nove motorne pile i autobus ISUZI za prevoz radnika za 201.000 maraka.

Izneseni podaci bili su razlog da je u okviru „narednih aktivnosti“ donesen jedinstven zaključak da se u drugoj polovini godine moraju obezbijediti mjere i radnje kojim će se plan poslovanja ostvariti u 100 postotnom obimu. Odgovornost za to je na rukovodnim radnicima Gazdinstva od direktora do poslovođa u svim segmentima djelatnosti.

Ovoj sjednici Stručnog kolegija prisustvobvao je i bivši direktor, sada načelnik opštine Milorad Jagodić. Uz čestitke za uspješno poslovanje on je, na bazi dugogodišnjeg iskustva u vođenju „Sjemeća“, dao nekoliko korisnih prijedloga za još uspješnije poslovanje. Posebno je skrenuo pažnju na predstojeće planiranje naglasivši da je dobar plan osnov za dobar poslovni rezultat.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: