Izlet gimnazijalaca u Draževinu

29. septembra 2019. 058.ba

ČAJNIČE – Učenici drugog razreda Gimnazije iz SŠC „Petar Petrović-Njegoš“ juče su u pratnji svog vjeroučitelja Nemanje Dačevića imali religijski-istorijski izlet u manastiru Draževina u blizini Višegrada. Nakon prisustvovanja liturgiji učenike je pozdravio iguman manastira Jovan.

Djecu je zanimalo mjesto na kojem je uhvaćen četnički vođa Dragoljub Mihailović. Želju im je uslišio jeromonah Serafim, koji je im pokazao mjesto hvatanja Mihailovića i ubistva njegovih čuvara.

Takođe su posjetili manastir Dobrun i spomenik voždu Karađorđu.

Iguman Jovan je čajničku djecu častio vožnjom brodićem po jezeru, što je bilo posebno iskustvo za njih.

Jovan Simić kaže:
„Manastiri su posebna mjesta naše istorije i vjere. Na neki način oni su uvijek bili čuvari Srpstva. Velika je čast obići neke od njih i izbliza osjetiti njihovu istinsku važnost.“

Njegova drugarica Vedrana Stojanović ističe da je ovo bilo divno vjersko i istorijsko iskustvo:
„Prosto možete da osjetite snagu koja izbija iz ovih mjesta. Snaga vjere, istorije i tradicije.“

Nakon vožnje po jezeru učenici su obišli i Andrićgrad.

Nemanja Dačević idejni tvorac izleta nam je rekao:
„Ideja za ovu kratku ekskurziju pojavila se još prošle godine, ali tek smo ove bili u mogućnosti da je ostvarimo. Učili smo o životu monaha i ovo je sjajna prilika da iz prve ruke vide kako to zaista izgleda. Takođe ova mjesta su nam blizu i šteta je da ih ne posjetimo. Zbog naše istorije, tradicije i istorije. Nadam se da će biti još više sličnih putovanja koja mladim ljudima pomažu da se sačuvaju od iskušenja ovog današnjeg svijeta.“

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Dragan Kovačević

Iz Čajniča, rođen u Foči 1987, diplomirao u roku novinarstvo na Filozofskom Fakultetu Pale, stekao zvanje diplomirani novinar. Odličan u kreativnom pisanju.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Dragan Kovačević

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.