Održana 55. regionalna poljoprivredna izložba u Rogatici [FOTO]

15.09.2019.

PODIJELJENO 155 NOVČANIH I ROBNIH NAGRADA

ROGATICA – Da su organizatori tradicionalne poljoprivredne izložbe i sajma stoke u Rogatici bili u pravu kada su prošle godine, zbog vremenski (ne) prilika, termin njenog održavanja umjesto prve nedjelje u oktobru, pomjerili za polovinu septembra pokazala je i ovogodišnja 55. jubilarna.

U organizaciji Opštinske uprave održana je juče po lijepom vremenu, bez kiše, blata i zimske odore, uz veliki broj poljoprivrednih proizvođača, poljoprivrednih i veterinarskih stručnjaka i ostalih koji vole vidjeti šta pred kraj proizodne godine nudi poljopivreda ove regije.

I imalo se šta vidjeti. Preko 170 izlagača izložili su „uzorke“ u vidu najboljih goveda, ovaca, koza i konja, sjemenskog i krompira za jelo, skorupa-kajmaka i tradicionalnih domaćih proizvoda izraženu kroz domaću kuhinju i prerađevine, kućnu radinost i rukotvorine, i ponijeli 151 novčanu nagradu u vrijesnosti od 24.390 maraka koje je obezbjdila opština Rogatica. Podijeljeno je i više robnih nagrada koje su obezbijedili donatori izložbe „Agros“ doo iz Goražda, Poljoprivredna apoteka „Hubijer“ iz Goražda, Mikrokreditna fondacije „Partner“ i Mikrokreditno društvo „Mikrofil“.

U kategoriji goveda za najbolje takmičila su se 33 uzgaivača sa 62 grla. Najbolju junicu preko 12 mjeseci doveo je Vučko Nikolić iz Brankovića, a gravidnu junicu imao je Vitomir Vitomir iz Dobrašine kod Gučeva, kravu Svjetlana Ćebić iz Zaganovića kod Rogatice i svi su odnijeli kući nagradu od po 400 maraka.

Iako su bili limitirani na kolekcije od po 5 grla i da u toru imaju najmanje 50 grla, 35 uzgaivača ovaca i koza dotjerali su 280 grla i odnijeli kući nagrade u visini od 8.600 maraka. Prvu nagradu od po 400 maraka za uzgoj dvizica ovaca odnijeli su Milad Bojović iz Sočica i Nedeljko Nikolić iz Brankovića. Po dvije prve nagrade od takođe 400 maraka za uzgoj priplodnih ovaca ponijeli su Slavko Purković i Luka Gluhović iz Sočica, dok su uzgaivači priplodnih koza i jarica prve nagrade u visini od 300 maraka ponijeli Igor Planojević sa Borika i Spasoje Čamur iz Istočnog Sarajeva.

Najbolju piplodnu kobilu doveo je i nagradu od 300 maraka odnio Milnko Đerić iz Gluhovine kod Borika, a pastuha, uz takođe nagradu od 300 maraka, Branislav Kušić sa Borika.

Trideset pet proizvođača krompira došlo je na izložbu sa čak 187 uzoraka sjemenskog i krompira za jelo. Kakav je bio evo ocjene eminentnog poljoprivrednog stručnjaka, profesora doktora Vojislava Trjulje iz Poljoprivrednog institua Republike Srpske: „Radi se o krompiru odličnog kvaliteta i zdravstvenog stanja iako je proizvodna godina bila izuzetno teška“.

Inače, prva nagrada za sjemenski krompir u visini od 300 maraka pripala je Ozrenu Planojeviću, vlasniku DOO „Agros“, a druga od 200 maraka Draganu Džida, vlasniku „Agroploda“, oba sa Borika.

Najbolji merkantilni, odnosno krompir za jelo, izložili su Zoran Džida i Rade Janjić, a radi visokog kvaliteta, nagrađeno je i svih ostalih 33 izlagača.

Kao što smo već pisali, po 14-ti put, ocjenjivan je i skorup-kajmak. Prve dvije nagrade u visini od po 100 maraka za zreli kajmak ponijle su domaćice Brana Gašević iz Osova i Dragana Stanišić iz Han-Pijeska.

Mladi kajmak je iznenađenje izložbe. U konkurenciji za najbolji takmčilo se 12 uzoraka. Tri su ocijenjeni sa ekstra klasom i vlasnicama-domaćice: Nada Maksimović i Milanka Antonić sa Han-Pijeska i Jelenki Ninković iz Kopita u opštini Višegrad, donijele nagrade od po 150 maraka.

Posebna komisija, uz nimalo lak posao, ocjenjivala je tradicionalne domaće proizvode u kome je uzelo učešće čak 45 izlagača. Nagrade je ponijelo 11 izlagača. Među njima su udruženja žena „Rogatica“, „Borike“ i „Sokolica“ iz Sokoca, Biljana Sokolović, Momirka Jovičić, Kreaktivn kutak Dragoslave Janković, Nenad Kanostrevac, Vlajko i Radisav Janjić, te pčelar iz Drobnića Mile Balčak i Plantaža aronije „Mitrović“ iz Sjeverska za najuređeniji štand izložbe.

Izložbu je otvorio i zatvorio načelnik opštine Milorad Jagodić.

Tekst i foto: Sreten Mitrović