Miris tri kotlića začinio Miholjsko ljeto u Foči

12.10.2019.

FOČA – Miholjsko ljeto i mirisi gulaša, planinarskog pasulja i riblje čorbe slika su Foče danas.

U Begovoj kući, jednoj od najstarijih građevina u gradu, danas se krčkaju tri kotlića, u kojima planinari Planinarskog društva „Zelengora“, ribolovci Sportsko-ribolovnog društva „Mladica“ i lovci Lovačkog društva „Bakić“ kuvaju pasulj, riblju čorbu i gulaš.

Planinari su nam otkrili tajnu kuvanja pasulja, za koji smo se nakon degustacije, uvjerili da je potpuno drugačiji od onog koji kuvaju naše majke i bake. Dugogodišnji planinar i pohodnik brojnih vrhova Balkana, Goran Vujadin Cega kaže da je za planinarski pasulj glavni začin dim od vatre na kojem se jelo kuva: „Bitno je da se pasulj kuva na suvim bukovim ili grabovim drvima, da se ne poklapa dok se kuva kako bi dim koji se oslobađa nakon sagorjevanja drveta ulazio u sam pasulj i zbog toga je bitno da se pasulj stalno miješa. Druga bitna stavka su začini koje mi beremo na planinama, a to su majčina dušica, bosiljak ili srijemuš. I treća bitna osobina planinarskog pasulja jeste što se on ne zapržava. Mi nikada ne zapržavamo pasulj, a kada spojimo ove tri bitne osobine dobijemo na kvalitetu. Kuvamo ga već 40 godina i svi koji su ga probali bili su oduševljeni“.

Planinarskim pasuljom ali i atmosferom oduševljena je Ljiljana Galić Mandžo iz Splita, planinarka Planinarskog društva „Donja Kaštela“. Kako kaže najviše su joj se svidjeli začini ubrani na planinama u okolini Foče kao i domaća rakija.

Manifestaciju „Tri kotlića“ već treću godinu organizuje Omladinski pokret Foča, koji na ovaj način želi promovisati prirodne ljepote Foče, planine i planinarske staze, rijeke i šume, kao i lovne i ribolovne potencijale. „Prethodne dvije godine ovo druženje smo organizovali na Tjentištu, a sada smo izabrali Begovu kuću. Vrijeme je lijepo, atmosfera je odlična i ovo je prava prilika da promovišemo lovstvo, ribolov i planinarenje kao i sve druge pozitivne stvari koje Foča ima“, rekao je predsjednik Omladinskog pokreta Mladen Mandić.

Manifestacija „Tri kotlića“ održava se u okviru projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama“, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije, s ciljem da mladi organizacijom ovakvih i sličnih manifestacija utiću na smanjenje pojave nasilnog ekstremizma i radikalizma.