Planiranje Vijogora po Srbiji

25. oktobra 2019. 058.ba

ČAJNIČE – PED „Vijogor“ iz Čajniča proteklog vikenda bio je u posjeti prijateljskom PEK „Gora“ iz Kragujevca. Osim planiranje po okolnim planinskim vrhovima posjetili su mnoge kulturno istorijske spomenike, sadržaje i mjesta.

Članovi čajničkog planinarskog društva ističu gostoprimstvo Kragujevčana. Krstijana Kovačević inače učenik trećeg razreda gimnazije u SŠC „Petar Petrović-Njegoš“ nam je rekla:

„Prvenstveno mi je veoma drago što u našem gradu postoji ovakvo društvo sa kojim uvijek doživim prelijepo iskustvo. Put u Kragujevac bilo je još jedno od njih. Put je trajao dva dana. Prvi dan druzili smo se sa članovima PEK-a „Gora“ Kragujevac, ujedno i našim domaćinima, obilazeći planinu Rudnik i Ostrvicu. Drugi dan obilazili smo istorijske spomenike i građevine grada. Ujedno smo posjetili i spomen-park Šumarice. Za mene prelijepo i nezaboravno iskustvo.“

Stefan Filipović takođe srednjoškolac, a opet planinarski veteran nam detaljno opisuje kako je put protekao:

„U ranim jutarnjim časovima, krenuli smo u Kragujevac. Vikend je bio jako sunčan i vrijeme nas je poslužilo. U Kragujevcu su nas domaćinski dočekali i ugostili planinari iz PEK „Gora“. Staze su bile srednje teške, kraće relacije. Osvojili smo 2 vrha, planinu „Ostrvicu“ i planinu „Rudnik“ u istoimenom mjestu. Zatim smo autobusom prevezeni do planinarske kućice, udaljene 10km od grada. Sa tog mjesta, Kragujevac se vidi „kao na dlanu“. Udobno smo se smjestili u planinarski dom (nekadašnju Osnovnu školu u selu), koja je preuređena za potrebe planinarskog društva. Dvorište doma se stapa sa prirodom. Tu je i stari bunar, kao i spomenik: „Žrtvama Prvog svetskog rata“. U večernjim satima imali smo druženje u restoranu „Kvart“, gdje nam je pripremljena prigodna gozba uz muziku uživo. Sutradan smo imali priliku da posjetimo muzej, kao i groblja na kojima su sahranjeni Kragujevčani stradali kroz ratove. Zatim smo posjetili crkvu u centru grada. Stara(pridvorna) crkva u Kragujevcu sе као dio kulturno istorijskog kompleksa „Milošev venac“ nalazi na spisku spomenika kulture od izuzetnog značaja. Za kraj moram još jednom reči da je ovo bilo zaista jedno veličanstveno iskustvo.“

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Dragan Kovačević

Iz Čajniča, rođen u Foči 1987, diplomirao u roku novinarstvo na Filozofskom Fakultetu Pale, stekao zvanje diplomirani novinar. Odličan u kreativnom pisanju.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Dragan Kovačević

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.