SO-e Rogatica – Manje naknade odbornicima

30.10.2019.

ROGATICA – Postupajući po rješenju inspektora Ministarstva za finansije u Vladi Republike Srtpske, na posljednoj sjednici Skupštine opštine donesena je odluka o novoj visini novčane odborničke naknade, koja je do sada bila linearna 500 maraka.

Zakonska mogućnost je da odbornički dodatak može biti do 50 posto od prosjeka neto plate isplaćene u Opštinskoj upravi u prethodnoj godini.

– Pošto je prosječna plata zaposlenh u opštinskoj administraciji, ne računajući funkcionere, iznosila 887 maraka, to su odbornici odlučili da iskoriste maksimalnu mogućnost od 50 posto, pa će nova naknada iznositi 443,50 maraka ili za 56,50 manje od dosadašnje, reče predsjednik Skupštine Đoko Razdoljac, s tim što ako odobrnik neopravdano ne prisustvuje sjednici Skupštine opštine dodatak za taj mjesec će mu se umanjiti za 30 posto, a neće ga uopšte imati ako ne prisustvuje sjednici duže od 90 dana iz ličnih i porodičnih razloga ili stručnog usavršavanja.

Ovom odlukom utvrđeno je i da članovi kolegija, stalnih i povremenih radnih tijela imaju naknadu u iznosu od 30 maraka, koliko je bilo i do sada.

Na ovoj sjednici donesena je i odluka o dopuni odluke o visini plata funkcionerima opštine. Novina je u tome da će se funkcionerima sa stažom osiguranja do 25 godina plata uvećavati za 0,3 umjesto dosadašnji 0,5 posto. Funkcionerima sa preko 25 godina staža osiguranja ostaje plata uvećana za 0,5 posto.