Žene Gučeva obilježile Dan žena na selu

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 28. oktobra 2019. 058.ba

ROGATICA – Sa malim zakašnjenjem 15. oktobar kao Svjetski dan žena na selu, koji se obilježava od Konferencije žena Ujedinjenih nacija održane u Pekingu 1995. godine, Udruženje žena „Snop“ iz Gučeva kod Rogatice koje od njegovg formiranja 2005. godine okuplja uglavnom žene sa sela, danas je u sali Skupštine opštine u Rogatici priredilo skromnu svečanost.

Bila je ovo ustvari analiza provođenja projekta „Žene u ulozi očuvanja tradicije i lokalnog razvoja“ koga „Snop“ provodi uz finansijsku podršku Opštinske uprave u Rogatici na čelu sa načelnikom opštine Miloradom Jagodićem.

O postignutim rezultatima govorila je predsjednica „Snopa“ Slađana Ujić istakavši da se, iako sporo, položaj žena na području opštine mijenja. Tome umnogome doprinose i same žene kroz ekonomsko osnaživanje implemantacijom više projekata, izradom raznih rukotvorina i primjenom savremenih metoda u poljoprivrednoj proizvodnji, posebno korišćenjem plastenika u povrtlarstvu.

Kretanje naprijed ka dostojanstvenom životu na selu kome najviše doprinose same žene je povod da „Snop“ uz finansijsku podršku Opštine i ove godine skromnim novčanim nagradama od po 100 maraka nagradi određen broj žena iz sela sa područja ove lokalne zajednice.

Na prijedlog mjesnih zajednica, nagrade su dobile Stanica Kosorić iz Beheća u MZ Berkvoiući, Ivana Planojević sa Borika, Gordana Sokolović iz Gučeva, Snežana Kozić iz MZ Kukavice, Slobodanka Karišik iz MZ Kozići, Sretenka Krajišnik – Vidaković iz Mesića, Marica Despotović iz Osova, Ana Ljubinmac iz Plješevice, Milica Šarenac iz Seljana, Žana Nešković iz Zaganovića i Snežana Kojadinović iz naselja Ptičijak.

Za tradicionalne i kulturne vrijednosti i njegovanje porodičnih tradicija nagrade su dobile Biljana Perković, majka petoro djece – pet sinova, i Borka Ješić, za čuvanje seoske tradicije izradom raznih odjevnih i drugih predmeta na stari način za koje je vuna osnovni materijal.

Skromnoj svečanosti „Snopa“ i žena sa sela, prisustvovao je i načelnik opštine Milorad Jagodić sa saradnicima. Uz čestitke za praznik žena sa sela, pohvalio je rad žena „Snopa“ i ostalih na području opštine. One su, rekao je on, čuvari porodice i tradicije, na mnogim su i cijela domaćinnstva, briga o djeci i uopšte života na selu.

Načelnik je iskoristio priliku pa je u ime Opštine uručio zahvalnicu Slađani Ujić za višegodišnji doprinos u osnaživanju žena iz ruralnih sredina opštine u kojim je poljoprivreda najvažniji izvor sredstava za egzistenciju mnogih porodica.

Na kraju ove skromne svečanosti prisutni su razgledali mini izložbu rukotvorina Borke Ješić, a počašćeni su đakonijama koje su pripremile žene „Snopa“ na tradicionalni način. Bilo je tu uštipaka, raznih vrsta pita savijača, kolača, uključujući i stare dobre gurabije. Bilo je i drugih slanih i slatkih, prste da odgrizeš, artikala spremljenih po receptima baka, ali i novije kuhinje, seoskih žena ovoga kraja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.