Diplomirani ekonomista i vjeroučiteljica uzorni poljoprivrednici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 29. novembra 2019. 058.ba

Zanimljiva priča iz sela Brankovići kod Rogatice

ROGATICA – Kao i mnoga druga veća sela i selo Brankovići, dvadesetak kilometara udajeno od Rogatice, ima više zaselaka. Jedan od njih je Crijeteži u kome živi svega nekoliko porodica. Među njima je i porodica Tošić koju trenutno sačinjava majka Milenija, sin Radoje i snaha Bojana.

Milenija, je majka troje djece. Uvijek je bila i ostala domaćica, nosila breme odgoja djece i bila stub porodice. Njen sin Radoje (34) je diplomirani ekonomista od 2010. godine, a snaha Bojana, koja je u porodicu ušla krajem novembra 2017. je diplomirani bogoslov i profesor vjeronauke.

Ono po čemu se porodica Tošić izdvaja od dosta drugih u ovom kraju jeste činjenica da su Radoje i njegova supruga Bojana, iako visoko obrazovani i čija zanimanja nisu vezana za poljoprivredu, uzorni poljoprivrednici, baveći se ratarstvom i uzgojem stoke.

Ništa neobično, kazuje Radoje, koji je od oktobra prošle godine zaposlen na određeno vrijeme u Odjeljenju za finansije pri Opštinskoj upravu u Rogatici, jer su se svi moji od pamtivijeka bavili poljoprivredom. Sa oca je prelazilo na sina i tako do današnjih dana u kojim sam i ja došao na red kao jedan od dva sina mojih oca i majke, koja je, pošto je otac otišao na onaj svijet, postala glava u našeg „svetog trojstva“.

Imamo solidan grunt zemlje i nešto zakupa. Sijemo 2 do 3 hektra krompira, desetak dunuma strnih žita, nešto ostalog povrća i u štali držimo određen broj muznih krava, junadi i teldi. Trenutno na „vezu“ u našoj štali je 14 grla od čega 9 muznih krava.

Do nedavno, proizvodili smo i mljekari „Pađeni“ isporučivali i do 1800 litara mlijeka mjesečno. Sada smo to sveli na oko 1000 litara. Razlog, ne isplati se. Niska otkupna cijena mlijeka, a skupa stočna hrana. Evo dokaza: cijena mlijeka, bez pomoći države, je 50 feninga po litru, a koncentrata 54 feninga po kilogramu. Gdje je tu proizvođač – pita se Radoje.

Ja i supruga koja je zaposlena kao vjeroučitelj u Osnovninj školi „Veselin Masleša“ u Foči, da bi majci tokom dana obezbijedili da lakše preturi dan preko leđe brinući o kući i štali, na spavanje idemo nikad prije 23, a ustejemo oko četiri sata. Pospremimo najnužnije i onda sjedemo za volan vozila i put do Rogatice, odnosno Tjentišta gdje supruga trenutno radi, kazuje Radoje.

A baš to odricanje od noćnog, pa i dnevnog, odmora Radoja i njegove izabranice Bojane razlog je da brižna majka Milenija, koja je u Brankoviće došla iz okoline Bratunca, smatra da njena djeca neće moći dugo ovako izdržati i predlaže im da polako svode štalu i sve poslove oko toga i olakšaju sebi život, pa i po cijenu da, kao i mnogi drugi, napuste Brankoviće.

Sin i snaha ne misle tako. Rekoše – idemo mi dalje davno utabanim stazama. Uz traktor, za čiji volan kad zatreba, a sve češće se to dešava, sjeda i vrijedna nevjesta Bojana, i osnovne mašine za obradu zemlje, treba im još nešto opreme.

U prvom redu to je prskalica za đubrivo, sijačica i vadilica krompira i posebno prsa za sijeno, jer nam godišnje treba preko 2500 bala. Kad bi se našao neki novi HELP (njemačka navladina organizacija) i podrška opštine, uz čiju pomoć smo prošle godine dobili dio opreme za obradu zemlje, dobro bi nam došao. Ovako, teško ćemo sa vlasititim sredstavima doći do potrebnih mašina, kazuje Radoje i dodaje:

Čudo se kod nas dešava. Što više radiš manje imaš. Veliki trud i odricanja na jednoj strani i troškovi na drugoj bili su razlog da sam napustio proizvodnju malina i kupina na dva, odnosno jednom dunumu zemlje. Bojim se da tako ne bude i sa ostalom proizvodnjom. Ubiše niske otkupne cijene i uvoz.

BOJANA

Radojeva supruga Bojana, po zanimanju vjeroučitelj, potiče iz domaćinske porodice Perović iz Guždelja kod Rogatice. Tamo je naučila raditi sve poljoprivredne poslove, pa i musti krave. To rado radi i u porodici muža. Reče da je lakše pomusti kravu uz muzilicu, ali njoj je zadovoljstvo da to uradi ručno. Bojana je trenutno u blagoslovenom stanju i nalazi se na početku trudničkog bolovanja. Ni ona ni njen muž ne znaju šta nosi – sina ili kćerku. Nećemo to saznavati do samog porođaja. Neka to bude dar od Boga za sve nas, kazuje ona.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.