I borci Rogatice obilježili krsnu slavu Mitrovdan

08.11.2019.

ROGATICA – Opštinska Boračka organiozacija u Rogatici krsnu slavu Mitrovdan obilježila je i ove godine u Spomen-kapeli u centru grada u kojoj se riječju i fotografijama čuva sjećanje na 284 poginula borca u posljednjem Odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992-1995. godine.

Manifestacije uz krsnu slavu počele su juče otkrivanjem spoemn-obilježja sedmorici poginulih boraca Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske u Mesićima 7. novembra 1993. godine, a nastavljene danas pred i u Spomen-kapeli u centru grada paljenjem svijeća zadušnica, polaganjem vijenca Opštinske Boračke organizacije i parastosom poginulim borcima koga su služili starješina crkve Cvete Trojice u Rogatici Predrag Masal i umirovljeni protojerej-stavrofor Milorad Novaković. U toku služenja parastosa obavljeno je i lomljenje slavskog kolača u prisustvu predsjednika Opštinske Boračke organizacije Miše Sokolovića, načelnika opštine Milorada Jagodića, predsjednika Skupštine opštine Đoke Razdoljca i predsjednika Opšinkog odobra Ratnih vojnih invalida Milomira Ećimovića.

Uzeta je i obavezna prekadnja u vidu pšeničnih zrna, a priređen je i prigodan slavski ručak koga je pratila pržena riba i ostala posna hrana zalivena čašicom domaće mučenice ispečene od lanjskih šljiva i kupljenih sokova, a slavi je prisustvovao jedan broj bivših boraca, ratnih vojnih invalida, članova porodica poginulih boraca i ostalih građana Rogatice i okoline.