Otkriveno spomen-obilježje poginulim u Mesićima [FOTO]

07.11.2019.

ROGATICA – Ja sam se nalazio na zadnjem od tri traktora sa još sedam saboraca koji smo tog 7. novembra 1993. bili na vojnom zadatku u krugu HE „Mesiči“ u Mesićima. Vraćajući se sa zadatka prva dva traktora bez problema prešlo je most na Prači u Mesičima i otišla prema Varošištima gdje nam je bila komanda. Kad je naš, treći, traktor bio otprilike na polovini mosta iznadada po nama je iz zasjede koju su nam pripremili muslimanski vojnici iz Goražda, koji su prešli Praču i na našoj tritoriji po nama osuli paljbu iz više različitih oružja. Nismo ni bili svjesni šta se događa, a već nas je većina bilo mrtvo. Traktorista Tomo Pljevaljčić nekako je uspio da preveza traktor preko mosta, ali je tu stao smrtno pogođen. Uz njega poginuli su Marinko Stojanović (45), Milorad Petković (42), Dragan Delić (23), Đorđe Mrakić (22), Radenko Ikonić (21) i Goran Obradović (26). Ja sam jedini ostao živ ležeći u prikolici traktora sa pet rana od kojih sam danas invalid sa 60 posto invalidnosti, reče Milan Mutlak (50) iz Goražda uz danas, 7. novembra, otkrivanje prigodnog spomen-obilježja pored mosta na lijevoj obali Prače u Mesičima, kojim je na određen način uveličana i sutrašnja krsna slava boraca – Sveti velikomučenik Dimitrije-Mitrovdan.

Spomen obilježje ovoj sedmorici vojnika, od kojih su petorica sa područja opštine Goražde, a dva iz Rogatice, podigla je Boračka organizacija iz Rogatice uz podršku Opštine, ŠG „Sjemeć“, Nove Tvornice prečistača, Transkopa Zorana Ješića i Javnog preduzeća „Komrad“, na prigodnoj svečanosti pijeteta otkrili su Boban Delić, sin Dragana Delića, jednog od poginulih tada u Mesićima, Radoš Zimonjić i Goran Šarenac, članovi Predsjedništva OBO u Rogatici.

Nakon toga, obavljeno je paljenje svijeća zadušnica i polaganje vijenaca i cvijeća, a sveštenici crkve Svete Trojice u Rogatici Novica Ćebić i umirovljeni protojerej-stavrofor Milorad Novaković, u prisustvu članova porodica poginulih boraca, predstavnika boračkih organizacija iz Rogatice i Novog Goražda, javnog i društveno-političkog života ovih lokalnih zajednica, među kojim su bili načelnik i zamjenik načelnika opštine Rogatica Milorad Jegodić i Jelena Karadžić, te zamjenik načelnika opštine Novo Goražde Arsenije Mirković, odslužili su pomen-parastos za poginule.

Ovom prilikom skupu se obratio predsjednik Opštinske boračke organizacije u Rogatici Mišo Sokolović koji je, uz ostalo, istakao da je ovo početak većeg angažovanja na obilježavanju značajnijih događaja i ličnosti iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata kojim će se čuvati uspomene na poginule borce ovog kraja. Naćićemo način, naglasio je Sokolović, da i mi u Rogatici obilježimo dan naše Brigade koja je imala svjetao put u nametnutom nam ratu.