Počela sadnja drveća i uređenje ulaza u grad

Opština Rudo - 07. novembra 2019. 058.ba

RUDO – Krajem oktobra započeta je akcija zamjene starih stabala u ulici V.K. Petrovića. Akcija se sprovodi u sklopu projekta “Sadnja drveća i uređenje ulaza u grad”.

Pozivu na akciju odazvao se veliki broj djece, građana i predstavnika institucija sa prostora opštine Rudo.

Tokom akcije zasađeno je 9 kestenova od strane mališana iz Igraonice „Neven“, Ekološke sekcije viših razreda OŠ Rudo, Ekološke sekcije nižih razreda OŠ Rudo, korisnika Centra za dnevno zbrinjavanje djece i mladih CSR Rudo, te predstavnika JU za turizam i sport Rudo, Opštine Rudo, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rudo, TV Rudo, OS Rudo, UŽ „Eva“, MZ Rudo, CKPD „Prosvjeta“ Rudo, JU Narodne Biblioteke „Prosvjeta“ Rudo, Boračke organizacije Rudo, Udruženja penzionera, COD Lune, Udruženja četvoro i više djece Rudo kao i građana opštine Rudo.

U nastavku akcije još 11 institucija, udruženja i grupa građana imaće prilike da simbolično zasade „svoje drvo“, o kojem će se nastaviti starati i nakon akcije.

Akcija je sprovedena uz stručan nadzor inženjera rasadnika „Prunus“ d.o.o, Kakanj koji su isporučili sadnice drveća.

Projektom je planirano potkresivanje i odstranjivanje dotrajalih stabala. Sadnja još 11 kestenova u centru grada. Zamjena starih i postavljanje novih klupa i kanti za smeće. Postavljanje instalacije “Volim Rudo”, rama za slikanje, šaha na otvorenom. Edukacija djece u OŠ, uređenje spomen ploče na ulasku u Rudo, postavljanje klupa na Orfici. Sadnja žalosnih vrba i ozeljenivanje 5 zelenih površina, travom, zimzelenim drvećem, u centru grada, kao i ekološke akcije čišćenja grada.

Kroz projekat će uklonjena stabla biti isporučena socijalno ugroženim porodicama kao ogrevni materijal. Na ovaj način biće podržane 4 socijalno ugrožene porodice prema preporukama Centra za socijalni rad Rudo.

Projekat “Sadnja drveća i uređenje ulaza u grad” je podržana u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, kojeg finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, uz sufinansiranje Opštine Rudo. Implementacija projekta je povjerena od strane UNDP, Centru za odgovornu demokratiju COD Luni. Inicijativa za njegovu realizaciju prepoznata je od strane građana opštine Rudo na Forumu za građanske inicijative. Nakon čega je bilo glasanje o inicijativama u periodu od 13.08. do 29.08.2019. godine.

Projekat će doprinijeti unapređenju parkovsko-ekološke infrastrukture, za kvalitetnije sadržaje stanovika opštine Rudo.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.