Priče iz susjedstva – Ribolovci Sokoca ne daju Kaljinu

15.11.2019.

ROGATICA – Zbog najave da će opština Sokolac ovih dana ući u proceduru izdavanja građevinske dozvole za izgradnju male hidroelektrane (HE) na rječici Kaljina nedaleko od istoimenog sela u podnožju Romanije, danas je u Sokocu održan je protest građana.

Organizovalo ga je ovdašnje Sportsko-ribolovačko društvo „Bioštica“, a prisustvovalo je više desetina Sokočana ljubitelja prirode i starih i mladih. U znak podrške, došle su i kolege ribolovci iz Rogatice. Ne čudi, jer će i oni, najvjerovatnije uskoro biti u situaciji da od malih hidroelektrana brane njihovu ljepoticu Rakitnicu.

– Okupili smo se danas, rekao je predsjednik sokolačkih rubolovaca, Zdravko Arbinja da odlučno kažemo ne izgradnji ovog mini elektroprivrednog objekta od koga će za 30 godina, na koliko je Vlada i resorno ministarstvo dalo koncesiju, korist imati samo nekoliko ljudi, a drugim, uključujući i našu opštinu, neće donijeti ništa. Uz to, nanijeće se neprocjenljiva šteta flori i fauni u i oko vodotoka naše male, brze i kao suza čiste rječice Kaljina.

Zato smo, naglasio je Arbinja, protiv toga da se dadne građevinska dozvola za njenu izgradnju. Uz nas ribolovce je i većina ostalih građana naše opštine koji su vidjeli i znaju kakve štete prirodi i životu uz priobalje rječica koje se iskorste za izgradnju mini hidroelektrana. Ima za to primjera i u susjedstvu i dalje. Najbolji primjeri su vodotok Prače od Mesića do Ustiprače, gdje rade dvije mini HE, ili uništeni Ugar na putu za Banja Luku.

Ribolovci Sokoca, naglasio je još njihov predsjednik, učinili su sve da sačuvaju svoju Kaljinu. Čistili smo je i na sve načine čuvali od zagađivača, a eto sada hoće da nam je uzmu čak i uz posredovanje opštinske uprave. Pokazao je to i nedavno održani sastanak čelnika Sokoca sa Komisijom resornog ministarstva da se ide u proceduru izdavanja građevinske dozvole za objekat čija je instalisana snaga svega 300 kilovata u koji treba da se investira 1,5 miliona maraka. Bilo bi mnogo pametnije da se ta sredstva utroše u podizanje nekog privrednog objekta u kome bi se zaposlilo 5, 10 ili 50 mladih Sokočana, a ne 1 ili 2 koliko ih opslužuje ovakve mini hidroelektrane.

Književnik Milanko Borovčanin-Romsok, dugogodišnji član Planinarskog društva „Glasinac“, obratio se skupu i tom prilikom reče da će planinari dati nesebičan doprnos borbi za odbranu rijeke Kaljine. Ovi što hoće da grade tu mini centralu ostavuće nam još jedan kamen u sirotinjski trešiljak. Plaćaćemo im podsticaj za pčljačku, a oni će kad sve unište odlepršati u bijeli svijet sa našim parama, jer oni nemaju ljubavi za otadžbinu i zavičaj. Ako uspiju ovdje, budite sigurni da se neće zaustaviti, jer pohlepa ne zna za granice. Na red će doći i naša druga ljepotica – rijeka Bioštica. Zato ih moramo ih spriječiti u njihovim bezobzirnim namjerama svim dozvoljenim i legitimnim sredstvima koja su nam na raspolaganju. Jer, u pitanju je naš zavičaj, zaključio je Romsok.

Obzirom na ekološki značaj, skupu na Sokocu obratio se i predstavnik „Eko akcije“ iz Sarajeva Anes Podić istakavši da se stanovnici Sarajeva najvežim dijelom godine guše od prljavog vazduha. Da se preživi jedina šansa je da se ode negdje u prirodu, posebno pored rijeka i potoka. A kako su ovi kod nas, suprotno od Evrope i razvijenih zemalja, naumili ostaćemo bez tih dragulja prirode. Iako mi imamo struje i bez tih malih elektrana, već ih je izgrađeno skoro 100, a u planu je da se izgradi još oko 300. To je smrt za male rijeke i rječice, naše dragulje, a to znači i naša i naših potomaka. Zato moramo se boriti protiv te pošasti na sve moguće načine. Kako se to radi već imamo primjera i kod nas i u okruženju.

Da nisu sami u nastojanju da spasu Kaljinu od mini HE pokazuje peticija koja je pošla prije par dana i na kojoj su već potpisi velikog broja Sokoččana. Ova brojka će biti višestruko veća, jer akcija tek od danss zvanično kreće, rekoše organizatori protesta.