„Privrednik“ ponovo školuje Rogatičane – Sara Bojović na stazama predaka

07.11.2019.

GATICA – Sara Bojović, odlična učenica četvrtog razreda gimnazije pri Srednjoškolskom centru „27. januar“ u Rogatici našla se ovih dana među 26 učenika i osam studenata koji će u narednom školovanju primati stipendiju Dobrotvornog udruženja „Privrednik Republike Srpske“.

Radi se o učenici koja je u dosadašnjem školovanju od prvog razreda osnovne škole do završetka trećeg razreda gimnazije imala sve ocjene pet, osim povremene četvorke iz matematike. Jedna je iz plejade najboljih učenika svoga razreda i škole od osnovne do srednje.

– Što imam sreću da budem stipendista „Privrednika Republike Srpske“, koji baštini svijetlu tradiciju ovog dobrotovrnog udruženja, uz to što sam imala prosjek ocjena 4,9, zasluga je moje tetke Gordane Pajović, koja je našla konkurs i dala ideju da se prijavim na njega, priča Sara i dodaje:

– Slijedilo je prikupljanje potrebnih dokumenata i slanje bez velike nade da ću imati čast da iz moje Rogatice postanem prvi stipendista u Republici Srpskoj obnovljenog „Privrednika“.

– Pošto me sreća pogledala za mene koja sam takoreći na početku živootne staze velika je čast i još veći motivacioni faktor da opravdam ukazano povjerenje. Da će tako biti ja ne sumnjam u sebe. Ne trebaju sumnjati ni oni koji su mi učinili čast da pripadnem prvoj generaciji stipendista „Privrednika Srpske“.

Sara je ove školske godine maturant. Već na jesen idućeg ljeta gospodnjeg nada se indeksu medicinskog fakulteta u Banja Luci. Zato će joj, kako reče, stipendija „Privrednika“ olakšati studije i biti velika pomoć njenoj porodici u kojoj radi samo otac, a majka i stariji brat su na birou za nezaposlene.

Sara Bojović je prvi ovovremenski pitomac i stiupendista „Privrednika Srpske“. Ali, zato, treba raći da je ovo dobrotvorno udruženje od osnivanja u Zagrebu davne 1897. do konačne zabrane njegovog rada 21. oktobra 1946. godine odškolovao je 36.775 pitomaca, uglavnom iz siromašnijih srpskih porodica iz Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Slavonije, BiH i Vojvodine među kojima je i 20 Rogatičana. Nema ih više živih, ali je među njima bio Borisav Lubarda, koji je u Beloj Crkvi završio zanat tapetara i lakirera. Zanat molera u Starom Bečeju zavrfšio je Đorđe Jagodić. Za stolara, odnosno poslastičara osposobljeni su Vladimir i Milisav Lubardić. Cipelarski zanat u Noom Sadu stekao je Dragiša Janković, a Milorad Radović iz Krvojevića i Radomir Tomić iz Pešurića postali su kvalifikovani trgovci, dok su Rajko i Branko Ljubinac iz Seljana stekli kvalifikaciju mesara, odnosno obućara.

Delivoje Gojković iz Pavičine Kule postao je elektroinstalater, a Dragoljub Limić iz Krvojevića vodoinstalater i tako redom njih preko 20.

To su nabrojanim i drugim štićenicima sa područja tadašnjeg sreza rogatičkog i drugih iz kojih oni dolazili pod geslom „Privrednika“ RAD – ŠTEDNJA – ČESTITOST bila samo zanimanje da mogu živjeti od svoga rada. Oni koji su željeli i mogli nastavljali su školovanje. Među njima je i pokojni mitropolit dabrobosdanski Nikolaj, čije je svetovno ime Gojko Mrđa. Pitomci „Privrednika“ bilo je i devet narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata, među kojima su bili Rade Končar, Filip Kljajić i Radoje Dakić, te političar Đuro Pucar-Stari i mnogi drugi koji su svojim radom i patriotizmom vratili dug brojnim donatorima „Privrednika“, koji su čak i cijela imanja poklanjali ovom udruženju.

UGOVOR

Na potpisivanje ugovora o stipendiji „Privrednika RS“ išla sam sa tatom Zoranom i tetkom Gordanom koja je „kriva“ za moju prijavu na konkurs. Taj 23. oktobar ostaće mi u trajnom sjećanju iz više razloga. Prije svega, vidjela sam Banja Luku, bila u Banskom dvoru i na prijemu kod ministarke za prosvjetu i kulturu Natalije Trivić i što je najvažnije potpisala ugovor koji će, nadam se, biti trajnijeg karaktera i omogućiti mi nastavak školovanja. Pošto će to već naredne godine biti izvan moje Rogatice stipendija će mi biti vrlo značajna za mene i moju porodicu, reče Sara, krhka ali vrijedna i pametna 18-godišnja djevojka uz napomenu da će kad završi školovanje sa zadovoljstvom ispuniti i ugovornu obavezu da bude član Udrtuženja bivših stipendista ma gdje bila i šta radila.