Skupština opštine Rogatica – Rebalansom do rekordnog budžeta

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 03. novembra 2019. 058.ba

ROGATICA – Na posljednoj sjednici SO-e odbornici su donijeli odluku o usvajanju i izvršenju rebalansa budžeta opštine za tekuću 2019. godinu.

Radi se, reče predsjednik opštinskog parlamenta Đoko Razdoljac, o dokumentu koji glasi na 9,1 miliona maraka. To je najveći iznos opštinskog kolača u istoriji ove lokalne zajednice. Veći je za čak 42,1 posto od prvobitno planiranih budžetskih sredsdtava za ovu godinu.

Do povećanja je došlo iz razloga što se opština, u cilju uspješne realizacije više započetih i novih kapitalnih projekata zadužila sa novih 2,7 miliona maraka, doznačenja dijela sredstava od Vlade Republike Srpske, a tu su i sredstva od prodaje dva poslovna objekta u vlasništvu opštine i očekivanog povećanje redovnih poreskih i neporeskih prhoda.

Utvrđeni prihodi raspoređeni su tako što je 6,1 milion maraka namijenjen tekućim rashodima opštinske uprave, 2,7 miliona predviđeno je za nefinansijsku imovinu, odnosno izvršenje planiranih kapitalnih projekata. Tu je i 188.000 za otplatu dugova. Za ostele izdatke namijenjeno je 72.000 i u budžetskoj rezervi i dalje je ostalo 15.000 maraka.

Rebalansirani prihodi prate i rebalansirani rashodi. Tekući rashodi i rashodi za lična primanja zaposlenih povećani su za po 18 posto. Grantovi su povećani za 19, a doznake na ime socijalne zaštite za 25 posto. Ono gdje je ipak najveće povećanje su izdaci za nefinansijsku imovinu, odnosno kapitalne investiucije koje „vuku“ skoro 300 posto, odnosno sa na početku godine 920.000 na 2,7 miliona maraka. Utrošiti će se za dovršenje druge faze bazena za kupanje, izgradnju prve faze sportske dvorane, rekonstrukciju zgrade suda u Rogatici, atletske staze i drugih pratećih objekata na Sportsko-rekreativnom centru „9. januar“, nabavku novog vozila za odvoz smeća, buldozera i auto-podizača kontejnera za potrebne Javnog komunelnaog preduzeća „Komrad“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.