Led rasvjeta donijela znatne uštede u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 15. decembra 2019. 058.ba

ROGATICA – Od kraja jula do kraja septembra ove godine u Rogatici je trajala realizacija projekta zamjene starih sijalica javne rasvjete novim LED sijalicama. Zamijenjeno je 920 sijalica na niskim, srednjim i visokim kandelaberima uz investicviju od skoro 500.000 maraka koje su obezbjeđene iz budžeta opštine.

Već u fazi priprema za realizaciju ovog projekta rečeno je da će se dobiti svjetiljke koje su manje podložne pregorjevanju sa dužim vijekom trajanja i da će se doći do znatnih finansijskih ušteda na potrošnji električne energije.

I prognoze su se obistinile. Račun za potrošenu električnu energiju za javnu rasvjetu u oktobru ove godine bio je 3220 maraka, ili za preko 66 posto manje od računa za isti mjesec prošle godine kada je iznosio 9572 marke.

Sa ovakvom uštedom, računaju u Odjeljenju za finasije u Opštinskoj upravi, ova investicija će se isplatiti za manje od pet narednih godina i to dokazuje da su njeni zagovarači bili u pravu kada su predložili zamjenu klasičnih LED sijalicama.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.