Promovisana zbirka pjesama Stojana Čarkića

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 30. decembra 2019. 058.ba

PJESME U ZAHVALNOST BOGU

ROGATICA – Mnogi se jutros nisu probudili. Ti jesi i to je dovoljan razlog da budeš srećan i zahvalan Bogu, kaže na početku jedne od pjesama iz nevelike, prve, zbirke sa naslovom „Kroz pesmu sam Bogu molbu slao, to je dokaz da sam postajao“, koja je sinoć promovisana u Rogatici, autora Stojana Čarkića (43), koji se posljdnih godina hrabro bori sa opakom bolesti.

Sala crkvenog doma, gdje je knjiga promovisana, bila je do vrha puna. Došli sugrađanmi, rodbina i brojni prijatelji da poslušaju pjesme iz Stojanovog prvenca i da ga podrže u borbi sa teškom bolesti u kojoj je, ipak, smogao snage da se čak bavi i poezijom.

„Božije je to davanje. Stojan iako u invalidskim kolicima i bez takoreći pola glave, ima čist um i volju sa kojim, iz kreveta, projavljuje slavu Božiju, reče u svojoj besjedi na promociji protojerej-stavrofor Rajko Cvjetković, koji bogosluži u Viđšegradu, a sinoć bio predvodnik grupe svešetnika koji su prisustvovali promociji Stojanove knjige.

Knjiga Stojana Čarkića, napisala je recenzent profesor Nevena Milosavljević sadrži tri poglavlja – Praznvanje Gospodu i svetima, Božiji čovek i Molitva i zahvalnost. Čitajući pesme iz ove knjige katkad imamo utisak da čitamo delo duhovnika, kome je Bog Logos, početak i kraj, jedini što ima sve odgovore i kome se obraćamo u najtežim trenucima. Ali ne uvek samo da iskamo i tražimo, nego da se zahvalimo i spoznamo njegovu moć i veličinu, naglasila je profesorka Milosavljević.

O knjizi Stojana Čarkića, koju je štampalo DOO „ASoglas“ iz Zvornika, govorio je i drugi recenzent i urednik Dejan Spasojević, a čestitke na pjesničkom poduhvatu autoru uputio je i starješina crkve Svete Trojice u Rogatici Predrag Masal i Stojanov prijatelj doktor Slavko Dunjić, koji je na promociju došao čak iz Gradiške.

Javio se i autor zbirke Stojan Čarkić, koji preko voditeljice skromnog programa Mirjane Radović. On reče:

„Pomaže Bog, braćo i sestre koji ste večeras odvojili vrijeme da prisustvujete promociji moje prve zbirke pjesama koju posvetih Bogu Gospodu u znak zahvalnosti što me u trenucima teške bolesti ostavi u životu, tako da svoje nepresušno divljenje Njegovoj milosti mogu podijeliti večeras sa vama. Puno mi je srce kada vas vidim u ovolikom broju i riječi mi nisu dovoljne da iskažem ono što trenutno osjećam“.

Svakome od nas, naglasio je Stojan, Bog dodjeljuje životni krst. Meni je dodijelio ovaj kogi vidite i nosim ga hrabro, jer mi neizmjernu podršku daje moja porodica, supruga Milijana i kćerka Marta. Na njihova ramena se oslonim i krst svoj lakše nosim.

Na kraju ove skromne svečanosti veliki broj prisutnih kupilo je, a Stojan potpisao veći broj njegovih knjiga.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.