SO-e Rogatica – Opštinski budžet 8 miliona

16.12.2019.

ROGATICA – Poslije provedene javne rasprave o nacrtu budžeta opštine za iduću godinu u kojoj su uzeli učeša pretstavnici budžetskih korisnika, udruženja građana, nevladinih i organizacija kulture i sporta i drugih zainteresovanih građana i preporuke Ministarstva za finansije u Vladi Republike Srpske, danas, 16. decembra, odbornici SO-e Rogatica usvojili su prijedlog budžeta za 2020. godinu u iznosu od 8 miliona maraka.

To je za 12 posto manje od rebalansiranog budžeta za tekuću, 2019. godinu, ali je, kako je rekao predsjednik Skupštine Đoko Rzdoljac, za 1,6 miliona maraka veći u odnosu na startni za 2019. godinu i jedan je od najvećih u poslijeratnom periodu.

I iduće godine osnovni izvor sredstava iz kojih će se budžet puniti biće porezi sa preko 53 posto, neporeski prihodi očekuju se u procentu 25,3 posto i ostali prihodi 21 posto među kojim je prihod od zaduženja 14,3 posto.

Što se tiče rashoda oni su uravnoteženi sa prihodima. Najviše će biti izdvojeno za tekuće rashode – nešto više od 6 miliona maraka. U tome dominiraju rashodi za lična primanja zaposlenih koji su za oko 2,5 posto veći od rebalansom projektovanog za ovu godinu. U nefinansijsku imovinu, odnosno kapitalne investicije, biće izdvojeno 1,832.700 maraka, za otplatu dugova 12.300 maraka, a u budžetskoj rezervi i naredne godine ostaće 15.000 maraka.

Na ovoj sjednici uz nkoliko drugih, donesena je i odluka o stimulisanju nataliteta u narednoj godini na području opštine prema kojoj će se iz budžeta ove lokalne zajednice za svako novorođeno dijete roditeljima isplaćivati jednokratna pomoć u visini od 500 maraka, koliko je bilo i ove godine. Ali, zato, bračnim parovima koji se liječe od steriliteta duže od tri godine, umjesto dosadašnjih 1000, isplaćivati do 1500 maraka.

Donesene su i odluke o visini nepokretnosti po zonama na teritoriji opštine na dan 31. Decembra 2019. I utvrđivanju visine stope poreza na nepokretnosti za 2020. Godinu.

Vrijednosti nepokretnosti i dalje će biti po kategoriji zemljište (građevinsko, poljoprivredno, šumsko, industrijsko i ostalo), te građevinski objekti (stan, kuća, poslovni, industrijski i ostali objekti, s tim što će se gradsko građevinsko zemljište dijeliti u šest, a ostalo građevinsko zemljište na devet urbanih zona.

Što se tiče poreza na nepokretnosti, on ostaje na prošlogodišnjih 10 posto na sve nepokretnosti, izuzev onih u kojim se neposredno obavlja proizvoidna djelatnost na koje će se primjenjivati stopa od 8 posto.