SO-e Rogatica – Usvojen Programa rada Skupštine

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 27. decembra 2019. 058.ba

ROGATICA – Deanašnja, posljednja, sjednica u ovoj godini Skupštine opštine Rogatica poslužila je za razmatranje i usvojanje nekoliko različitih programa i donošenje odluka. Na prvom mjestu je Program rada opštinskog parlamenta za 2020. godinu u kome je predviđeno da se razmatra i usvoji 15 različitih programa, 13 izvještaja o radu, preko 20 informacija i da se donese više odluka i drugih akata iz života i rada ove lokalne zajednice.

Pored programa o radu Skupštine, odbornici su usvojili i nekoliko drugih akata. Tu je odluku o fondu stambenih jedinica za socijalno stanovanje, o visini zakupnina za korišćenje i postupku subvencioniranja zakupnina na ove stanove.

Usvojena je i dugoočekivana odluka o pristupanju izradi regulcionih planova na mikrolokacijama i izradi izmjene i dopuna dijelova postojećih regulacionih planova koji su, kako je rečeno, već dobrim dijelkom zastarjeli i onemogućavali razboj garda. Radi se o Regulacionom planu „Centar I“, „Rudo“, „Toplik-Gračanica“, „Kruščica“ i „Centar“.

Odbornici su donijeli i odluku o pristupanju opštine Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju i izradi plana održavanja energije i borbu protiv klimatskih promjene kojim se i opština Rogatica obavezala da će do 2030. godine smanjiti emisiju ugljen-monoksida (CO2) na svojoj teritoriji kroz izradu Akcionog plana za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena (SECAP) do 2030. godine.

U danas usvojenom Programu korišćenja sredstava uplaćenih po osnovu koncesionih naknada za korišćenje električne enegrije u visini od 442.634 maraka raspoređena su u dvije grupe. U prvoj, u visini od 150.000 maraka, ili nepunih 34 posto, 120.000 utrošiće se za sanaciju i investiciono održavanje javnih objekata i 30.000 za nabavku kontejnera i kada za odlaganje otpada.

Preostali dio od 292.634 maraka, ili nešto više od 66 posto, biće utrošeno za stimulisanje nataliteta – 80.000, na stipendiranje mladih 149.000 i subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje 63.634 maraka.

Sredstva koja se planiraju po osnovu vodnih naknada u visini od 60.000 maraka, biće utrošena za izgradnju dijela vodovodne mreže u Mjesnoj zajednici Plješevica, dok će iz ranijih godina preostalih nešto više od 42.000 i 8.000 maraka akumuliranih u idućoj godini, biće utrošeno u izradu Osnova zaštite, uređenje i korišćenja poljoprivrdnog zemljišta, osposobljavanje i uređenje zapuštenog poljoprivrednog zemljišta lošijeg kvaliteta ili su neplodna.

Nakon iscrpljenog dnevnog reda sjednice, predsjednik Skupštine Đoko Razdoljac, povodom toga što je kraj godine, rekao je da je skupština tokom godine održala 11 redovnih i jednu svečanu sjednicu. Razmatrana su sva pitanja predviđena Programom rada za ovu godinu i u to ime zahvalio se odbornicima na saradnji u nadi da će se planirano ostvariti i u narodnoj. Svim odbornicima i građanima opštine u ime Skupštine i skupštinskog rukovodstva i svoje, čestitao je pretstojeće novogodišnje, božićne i sve ostale praznike.

DIO ODBORNIKA NAPUSTIO SJEDNICU

Kod razmatranja i usvajanja Programa rada SO-e šest odbornika iz opozicije, od čega četiri iz SDS-a (Predrag Spajić, Zlatko Rajak, Nada Mihailović i Slavko Purković), Goran Marijanović iz DNS-a i nezavisni odbornik Dragana Bakmaz, iz revolta što im predsjedništvo sjedfnice nije dozvolilo da nakon zaključene rasprave, koja je bila dovoljno otvorena, uz glasanje, napustilo je sjednicu. Peti odobrnik SDS-a, šef kluba odobornika ove stranke, Tomislav Batinić ostao je i aktivno učestvovao u nastavku rada sjednice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.