Veliko interesovanje za šahovski turnir

Radio Foča - 30. decembra 2019. 058.ba

FOČA – Nedovno je u Foči osnovan šahovski klub koji nosi naziv „Omladinski šahovski klub- Deveti januar“, a organizatori će nastojati da na kraju svake kalendarske godine organizuju opštinski omladinski turnir na kome će učestvovati učenici osnovnih škola i SŠC Foča.

Prvi turnir za učenike fočanskih škola održan je juče na kome se takmičilo i šahovsko znanje pokazalo oko 50 učenika.

Iako je već počeo raspust a veliki broj djece odsutan iz grada, interesovanje za takmičenje na omladinskom šahovskom turniru nije izostalo. U prepunoj čitaonici Centra za kulturu i informisanje osnovci i srednjoškolci pokazali su svoja šahovska umijeća. Šah kao sportska igra sve više interesuje i zaokuplja mlade, a pokazalo je to i ovo takmičenje. Koliko šah ima pozitivno dejstvo na mentalno zdravlje djece, potvrdio je nedavno i Evropski parlament koji je, kako kaže Radan Mimić vođa šahovske sekcije u OŠ „Veselin Masleša“, podržao igranje šaha i uvođenje časova šaha u redovnu nastavu.

-Kako živimo u vremenu ubrzanog razvoja tehnologija i telefona, zadovoljan sam odzivom djece koja dolaze na šahovsku sekciju. Mnoge razvijene zemlje uvele su šah kao redovan predmet u školama, jer su shvatili koliko je bitan za mentalni razvoj. Ne postoji nijedan sport, odnosno intelektualna radnja koja može tako da razvija mozak . Igrajući šah djeca uče da to prenesu na život i uče da budu mnogo dobri ljudi, jer igrajući šah uče da ih donesene odluke mogu da koštaju u životu- rekao je Mimić.

Takmičenje se odvijalo prema starosnoj dobi. U kategoriji do 11 godina za dječeke i djevojčice, prvo mjesto zauzeli su Miletić Anica učenica četvrtog razreda OŠ „Sveti Sava“ i Mimić Lazar učenik četvrtog razreda OŠ „Veselin Masleša“.

Prvo mjesto, u kategoriji do petnaest godina, osvojili su Mimić Sofija i Aleksa Đuković, učenici četvrtog i devetog razreda OŠ „Veselin Masleša“.

Srednjoškolci, Miljana Golubović i Veljko Mališ, bivši učenici i članovi šahovske sekcije koja djeluje pri OŠ „Veselin Masleša“ bili su najbolji u kategoriji do osamnaest godina.

Mjesta u šahovskom klubu ima za sve zaljubljenike u šah , bez obzira na uzrast, koji posjeduju želju za učenje ove izuzetno korisne i misaone igre.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.