Zasađeno drveće i uređen ulaz u grad

Opština Rudo - 25. decembra 2019. 058.ba

RUDO – Simbolično kroz završnu aktivnost “Ukrašavanje tuje na trgu ekološkim porukama” sa mališanima OŠ Rudo, Igraonice Neven i Dnevnog boravka djece sa smetnjama u razvoju Centra za socijalni rad okončan je projekat “Sadnja drveća i uređenje ulaska u grad Rudo”.

Mališani su na prethodno održanim radionicama pripremili poruke na temu ekologije u vidu ukrasa, kojim su okitili tuju na Trgu Slobode, a sve u susret Novogodišnjim i Božićnim praznicima. Na završnom događaju bili su prisutni predstavnici UNDP-a i opštine Rudo, te su se tom prilikom obratili prisutnoj djeci i građanima Rudog ističući značaj projekata koji uključuju širu zajednicu.

Tokom dva mjeseca koliko je sam projekat trajao zasađeno je 20 stabala kestena, 3 stabla žalosne vrbe, 12 tuja i 8 ukrasnih žbunova, posađena trava na 5 zelenih površina, zamenjeno i postavljeno 15 klupa i 15 kanti, uređeno 5 zelenih površina, oblikovane krošnje i uklonjena oboljela stable u gradskom parku i na drugim zelenim površinama u Rudom, 4 porodice iz socijalne potrebe dobile su drva, održane su 2 radionice na temu ekologije sa djecom, kao i 2 ekološke akcije čišćenja i sadnje drveća, uređena je spomen ploča i uređena mjesta za odmor na ulazima u grad i postavljena svjetleća instalacija “Volim Rudo”.

Ovo je projekat na kome je učestvovao veliki broj djece, građana i institucija. Tako da su svoje drvo o kom će se starati dobili: mališani iz Igraonice, Ekološke sekcija viših razreda OŠ Rudo, ekološka sekcija nižih razreda OŠ Rudo, drugari iz Dnevnog boravka Centra za socijalni rad, JU za turizam i sport, Opština Rudo, Biblioteka, TV Rudo i Dobrovoljno vatrogasno društvo Rudo, COD Luna, Udruženje penzionera, Udruženje Eva, Rafting klub Valine, Udruženje četvoro djece, MZ Rudo, JU CKPD Prosvjeta, Crveni krst, PSO Vihra, Komunalno preduzeće i Savjet mladih.

Posebna zahvalnost na uspješno realizovanoj inicijativi upućena je Komunalnom preduzeću Rudo koje je najviše uzelo učešća u aktivnostima projekta.

Projekat “Sadnja drveća i uređenje ulaska u grad Rudo” podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, kojeg finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, uz sufinansiranje Opštine Rudo. Implementacija projekta je povjerena od strane UNDP, Centru za odgovornu demokratiju COD Luni. Inicijativa za njegovu realizaciju prepoznata je od strane građana opštine Rudo na Forumu za građanske inicijative, nakon čega je bilo glasanje o inicijativama u periodu od 13.08. do 29.08.2019. kada su građani i izglasali ovu inicijativu od ponuđenih četiri.

Projekat je doprineo unapređenju parkovsko-ekološke infrastrukture sa kvalitetnijim sadržajima za stanovike opštine Rudo ali i na podizanju građanskog aktivizma.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.