Badnje veče u Rogatici – Badnjaci grejali srca i dušu vjernika [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 06. januara 2020. 058.ba

ROGATICA – Badnjak kao vijesnik dolazećeg najradosnijeg praznika Božića na svečan način ušao je u sva srpska domaćinstva i porodice i u opštini Rogatica. Posebno svečano bilo je u Rogatici, Borikama i Zakomu gdje su u mjesnim crkvama služena večernja bogosluženja i upriličeno tradicionalno pijukanje djece u slami u kojoj su se nalazile bombone i drugi slatkiši.

Tradicionalno, na svečan način dolazak badnjaka upriličen je večeras u crkvi Svete Trojice u Rogatici. Odsječeni u šumama izdan Kovanja dva badnjaska došli su u grad na tradicionalno svečan način.

Na putu do crkve jedan badnjak zakitio je Spomen-kapelu u centru grada, koja čuva sjećanje na 284 poginula borca u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a drugi je nastavio put do crkve.

Nakon toga, u punoj crkvi Svete Trojice održano je večernje bogosluženje u okviru koga su sveštenici Novica Ćebić i Zoran Jerinić osvetili su tri badnjaka koje su iz crkve ponijeli načelnik opštine Milorad Jagodić, predsjednik Crkvenog odbora Duško Ikonić i u ime omladine Mateja Draganić i, na unaprijed pripremljenu vatru u porti crkve, naložili u prisustvu većeg broja vjernika među kojima je bilo najviše omladine, koje je u hladnoj predbožićnoj noći grejala toplina badnjaka kao što se tek rođeni Isus Hristos grejao u hladnoj vitlejemskoj pećini od vatre na kojoj su pastiri naložili hrastovo drvo.

Uz vatru na kojoj su dogorijevali badnjaci prisutne je grejalo i tradicionalno kuvano vino koga su ove večeri pili i oni kojim to nije piće života. Pripremljeno u večeri pred Božić ono daje posebnu snagu i draž, grije srca i dušu, rekli su mnogi koji su ga konzumirali.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: