Bogojavljenje u Rogatici – Sveta vodica otišla u brojna domaćinstva [FOTO]

19.01.2020.

ROGATICA – Rogatica još nema uslove za organizovanje plivanja za Časni krst. Ali, zato, nije izostalo bogosluženje i osvećenje Bogojavljenske vodice koju su kućama ponijeli brojni vjernici koji su danas, na Bogojavljenje, došli i prisustvovali jutarnjoj službi u ovdašnjoj crkvi Svete Trojice.

Bogosluženje u dupke punoj crkvi vjernika vodio je starješina Crkve Predrag Masal uz sasluženje protojereja stavrofora Novice Ćebića i prote u penziji Milorada Novakovića.

U okviru bogosluženja obavljkeno je pričešćivanje svih koji su se za to pripremaku, prota Masal održao je prigodnu bogojavljensku besjedu ukazavši na potrebu poštovanja bližnjeg svoga i ne činjenja grijehova kroz ogovaranja i nanošenja pakosti i zlih pomisli, a pogotovo činjenja, drugom pa makar on u neku ruku bio i trenutni ne dobronamjeran.

Nakon toga, opet uz molitvu Bogu i svecima, u porti crkve obavljeno je osvećenje Bogojavljenske vodice koju je zatim ponio kućama veliki broj i starih i mladih da im, kako reče protojerej-stavrofor Masal, kao ljekovita i čudotvorna krepi dušu i štiti kuću i kućnu čeljad od svih nedaća i zaštiti od nečistih sila, grijehova i bolesti.

I dok su prota Masal i umirovljeni protojerej-stavrofor Milorad Novaković osvećivali Bogojavljensku vodicu, dotle je protojerej-stavrofor Novica Ćabić u naosu crkve osvetio preko 30 prekadnji za domaćinstva koja sutra slave Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan.