Fočaci: Ne damo svetinje, ne damo Crnu Goru, jezgro srpskog naroda i državnosti!

09.01.2020.

FOČA – Više hiljada Fočaka zajedno sa sveštenstvom učestvovalo je večeras u litiji ulicama Foče, kao znak podrške Srbima u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litija je krenula od Hrama Svetog Save, gdje je ranije služeno večernje uoči praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana i obilježavanja 9.januara, Dana RS.

Vjernici su nosili ikone, pjevali molitve Bogorodici, pjesme o Kosovu i Nemanjićima, stvaraocima prve srpske države i Crkve.

Fočaci koji su večeras učestvovali u litiji i na službi istakli su da su se okupili da bi izrazili solidarnost sa svepravoslavnom braćom i sestrama u Crnoj Gori.

-Cijela porodica je izašla večeras da podrži našu braću i našu crkvu, jer ako mi ne održimo našu crkvu, ko će. Ona je naša i biće i ostaće naša, a to dokazuju i sva ova dječica koja su večeras tu-rekla je Fočanka, Milina Doder.

-Ne damo svetinje, podrška braći u Crnoj Gori, zato smo okupljeni da im pokažemo da smo sa njima danas i dovijeka-poručili su Fočaci.

Fočansko sveštenstvo, koje je organizator skupa, zahvalilo se Fočacima što su se sabrali u velikom broju kako bi pokazali jednu istinu, koja je, prema riječima protojereja-stavrofora Darka Đoga, paroha Prve fočanske parohije, svima očigledna, osim onima koji su u posljednje vrijeme pogazili sve istine i ne znaju čije su crkve koje su Srbi gradili.

-Čovjek se pita da li u bezumlju neko može da izglasa da crkve Svetog Save, koje su građene od davnih vijekova do danas u Crnoj Gori, da su države Crne Gore , a ne Svetosavske crkve. Crna Gora jeste kolijevka i jezgro srpske državnosti i srpskog naroda, a narod pamti i zna da su vijekovne veze takve da se odjednom i jednim potpisom i glasanjem ne mogu zamijeniti ni ukinuti ni svetinje ni veze naroda-rekao je Đogo.

Đogo je naveo da su Srbi došli u poziciju da moraju da brane očigledne istine koje su zamijenjene lažima.

On je istakao da je Foča jednom nogom u Crnoj Gori i da je Crna Gora jednom nogom ovdje, te da je to jedinstven kulturni, vjerski i svaki ostali prostor.

-Da sada ovdje ljudima kojih je možda polovina rođeno sa one strane Tare, a koliko djevojaka iz Pljevalja i Plužina se udalo ovdje, da im objasnite da nekim zakonom crkve koje su stotinama i hiljadama godina njihove, da neko može to da promijeni nekim zakonom -rekao je Đogo.

On je podsjetio na opomenu teoretičara države i prava Karla Šmita koji je rekao da se ne zaboravi da je sve što je Hitler uradio u Njemačkoj bilo legalno.

-Ako donesete nepravedne zakone, što bi rekao Solon, u državi u kojoj vlada laž i sami zakoni su nepravedni. Mi smo došli ovdje da kažemo jednu najelementarniju istinu da su sve dosadašnje manipulacije prošle bez velike reakcije, i mi se ne uplićemo u politiku kao takvu, ali ne damo da se zamijene istine i laži, ne damo naše svetinje koje su od vijeka svetosavske i pravoslavnog naroda, koje niko nikakvim zakonom ne može da oduzme od nas-poručio je Đogo

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori, koji je izazvao nezadovoljstvo Srpske pravoslavne crkve, danas je stupio na snagu.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor pravoslavnih vjernika i građana drugih vjeroispovijesti u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.