Novo u zdravstvu Rogatice – Senzorna soba u Domu zdravlja

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 17. januara 2020. 058.ba

ROGATICA – Švajcarska agencija za razvoj i saradnju preko UNDP-a i svesrdnu pomoć Opštinske uprave u Rogatici finansirala je projekat opremanja senzorne sobe koja je danas otvorena u prostorijama Doma zdravlja „Dr Zoran Mitrović“ i koja će pomagati stimulacju čula sluha, vida, dodira i ukusa kod osoba koje imaju poremećene osjećaje ovih čula kroz terapiju koja podsjeća na igru. Cijela aktivnost osmišljena je i usmjerena ka postizanju samoorganizacije u prvom redu djece u dobi od jedne do zaključno sa šestom godinom života.

Senzorna soba, među prvim ove vrste u Republici Srpskoj pa i BiH, nalazi se u prostorijama koje je obezbijedio Dom zdravlja u šest funkcionalno povezanih cjelina na preko 100 kvadratnih metara površine u prvom redu namijenjena je članovima Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Rastimo srećno“ u Rogatici.

Vrijdnost nabavljene opreme je 58.000 maraka ne računajući pripremu prostorija u kojim je, kako je rečeno, smještena najsavremenija oprema na kojoj će raditi defektolog koga Dom zdravlja već ima, fizijatar koji, saglasno potpisanom ugovoru sa Domom zdravlja Sokolac povremeno dolazi, i logoped koji treba da se zaposli nakon što se pitanje njegovog finansiranja riješi na relacji Dom zdravlja – Fond zdravstvene zaštite – resorno ministarstvo u Vladi Republike Srpske, reče direktor Doma Siniša Milješić uz napomenu da boravak u senzornoj sobi je besplatan za svu djecu sa područja opštine i pruža mogućnost da dijete ili odrasla osoba razvija senzorne vještine koje će im omogućiti normalno svakodnevno bitisanje kroz poboljšanje koordinacije sa okolinom, unapređenje sposobnosti govora, relaksaciju i vraćanje pažnje neaktivnoj djeci i omladini.

Otvaranju senzorne sobe posebno su se obradovali iz Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Rastimo srećno“, čiji predsjednik Mile Ćebić reče da oni imaju oko 50 registrovanih članova i da za potrebe koje će ubuduće realizovati kroz senzornu sobu članovi neće morali ići u Banja Luku ili neka druga veća mjesta u RS i BiH, a što je najgore uopšte ne ići. Zato se zahvaljujem svim koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, posebno načelniku naše opštine koji na sve načine pokušava da pomogne rad našeg Udruženja.

Voditeljicsa projekata integrisanog lokalnog razvoja (ILOP) UNDP BiH Aida Laković Hošo reče ovom prilikom da je ovo jedan od više projekata koje UNDP realizuje u BiH, ali da je ovo jedinstven projekat i nada se da će dobro doći svim kojim je namijenjen, posebno s toga što je oprema kojom je senzorna soba opremljena posljednja riječ tehnike u ovoj oblasti.

Načelnik opštine Milorad Jagodić istakao je da je projekat „senzorna soba“ rezultat dobre saradnje na relaciji opština – UNDP i Dom zdravlja u Rogatici. Inače, naglasio je da opština u granicama mogućnosti podržava sve projekte koji idu u pravcu podrške mladim. Ovdje smo dali oko 15.000 maraka i ne znači daje to kraj da potpuno zaživi ovaj projekat. Jer, nažalost živimo u vremenu kada raste broj onih kojim je ova i slične ustanove sve potrebnije.

Uz načelnika opštine otvaranju senzorne sobe prisustvovao je i veći broj ostalih javnih i društvenih radnika.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.