Okupali se u sred šume, podno stijena, na padinama Stakorine, u srcu same zime

19.01.2020.

ČAJNIČE – Lijepa tradicija plivanja za Časni krst ove godine je prekinuta u Čajniču. Uslovi na Čajničkom Vrelu su bili neadekvatni zbog čega je Crkvena opština odlučila da ove godine ne bude plivanja.

Ipak ko hoće on nađe način. Ovaj put je čajnička mladost pokazala da nije samo ludost. Mladost je pokazala hrabrost i odvažnost nešto što su starije generacije izgubile usput i ne shvativši to.

Dvojica mladića, do juče dječaka, razočarani što konačno neće imati priliku da se oprobaju u tom testu hrabrosti i vjere, nisu odustali. Imali su ideju, pitali protojereja za blagoslov i na neki način su održali nit tradicije.

Stefan Filipović i Pavle Katana su pravo iz crkve otišli put Staronića, do Katanskih vrela, gdje izvire Janjina, u sred šume podno stijena, na padinama Stakorine, u srce same zime. U čast praznika okupali su se ledenoj vodi i na taj održali tradiciju živom. Prvi put u istoriji Čajniča ova dva momka su samostalno tražili mjesto za kupanje. Do sada je to uvijek bilo u organizaciji Crkvene opštine.

“Imao sam želju i razmišljao sam o tome čitavu godinu o tome. Slažem se da moraš da biti hrabar. Osjećaj je divan, neobičan, ne može se riječima dočarati. Nakon ovoga se osjećam isupnjeno i srećno.”, rekao nam je Pavle Katana.

Njegov drug Stefan nam je govorio kako se sve odigralo:
“Bog se javi, draga braćo i sestre! Ideja se pojavila još prošle godine takođe na Bogojavljenje. Motiv smo dobili nakon odluke Crkvene Opštine Čajniče, da ove godine povodom Bogojavljenja, ne bude organizovano plivanje za Časni krst na izvorištu “Vrela” u našem gradu, zbog neadekvatnih uslova i nedostatka vode.

Na izvorištu “Katanska vrela”, koje obiluje najčistijom vodom u regionu a koje takodje snabdjeva naš grad vodom, odlučili smo potražiti mjesto za ovaj duhovni čin. Prevezli smo se taksijem i tako rijesili problem 8km udaljenosti od grada.

Osjećaj je bio fenomenalan, a duh i tijelo dobijaju neku neobjašnjivu snagu.

Vjerovatno smo jedini na Balkanu koji su plivali za Časni krst na 1200 metara nadmorske visine i 50m udaljenostni od samog izvora potoka.
Svakome bih preporučio ovakav jedan doživljaj.

Takodje ovom prilikom bismo htjeli da pošaljemo poruku podrške našoj braći u Crnoj Gori koji se bore da zaštite naše svetinje. Živjeli Srbi!”

Mladost zaista može sve da nas inspiriše.