Osnovna škola „Sveti Sava“ u Rogatici proslavila krsnu slavu i Dan škole [FOTO]

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Sveštenik Predrag Masal i Sreten Mitrović - 27. januara 2020. 058.ba

ROGATICA – Danas, kao i svakog 27. januara, rečeno je na Svetosavskoj akademiji u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici, koja je kao i sve druge škole u Republici Srpskoj obilježila, krsnu slavu Svetog Savu, sabrali smo se da slavimo ime našeg učitelja, prosvetitelja i duhovnog roditelja, čije nas oči posmatraju sa zidova svake učionice i pokazju put svetosavlja i pravoslavlja. Često od njih tražimo pomoć i sa zahvalnošću ih gledamo kada bez poteškoća savladavamo teške zadatke i skrušeno im se molimo za oproštaj kada uvidimo naše greške.

Akademija je počela himnom Svetom Savi koju su izveli članovi horske sekcije pod voćstvom nastavnice muzike Mirjane Alempić, a zatim su Vuk Petko Savić, Ivana Stanišić i Jana Vučak pročitali svoje pismene radove na temu „Pred ikonom Svetog Save“ koji su proglašeni najboljim na interno provedenom konkursu u okviru škole.

Hor škole izveo je i tropar Svetom Savi, a članovi Dramsko-recitatorske sekcije čitali su odlomke iz Teodosijevog žitija Svetog Save. Otpjevana je i molitva Sveti Bože uz monolog Svetom Savi koga je izvela učenica Marina Stojančević. Svoj prilog kroz obraćanje Svetom Savi dala je i učenica Milica Nešković.

Kao što je i počeo, akademiju je završio hor škole sa „Rastimo srećno“ čije izvođenje kao i cijeli program je toplo pozdravljen od prisutnih među kojima je bio veći broj učenika i radnika škole i drugih gostiju na čelu sa kumom slave Goranom Marijanovićem.

Tradicionalno lomljenje slavskog kolača obavili su sveštenici crkve u Rogatici Predrag Masal, Novica Ćebić i umirovljeni protojerej-stavrofor Milorad Novaković, koji je u kraćem obraćanju čestitao krasnu slavu škole i poželio zdravlje đacima i zaposlenim u školi uz molbu da se drže puta i poruka Svetog Save, prvog srpskog prosvetitelja, utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

Na besjedi prote Novakovića zahvalila se direktorka Škole Snežana Pjevčević uz obećanje da je put Svetoig Save put svih u školi od učenika do zadnjeg prosvjetnog i ostalih radnika.

Krsnoj slavi u člast u holu škole posjetioci su mogli pogledati stalnu postavku najboljih likovnih i literarnih radova učenika, među kojim je poseban dio posvećen Svetom Savi.

Slavlju u čast upriličen je i tradicionalni slavski ručak, a za muzički štimung bio je zadužen Nikola Tanović-Tana.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: