Solidarnost sa Srbima iz Crne Gore – Podrška i iz Rogatice

04.01.2020.

ROGATICA – U organizacije omladine okupljene oko crkve Svete Trojice, večeras neposredno pred večernje bogosluženje u 18 časova, organizovan je protest podrške protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koga je donijela Skupština Crne Gore kojim je ozvaničeno podržavljavanje imovine srpske pravoslavne crkve u ovoj državi pod jurisdikcijom Mitropolije crnogorsko-primorske.

Na protestu pod sloganom „Rogatica doziva Cetinje – Braćo sačuvajmo svetinje“ uzelo je učešće više stotina mladih i starih žitelja Rogatice i okoline. Nakon okupljanja na Trgu oslobodilaca učesnici protesta u litiji noseći crkvene zasteve, zastave Republike Srpske i Srbije glasno recitujući himnu Bože pravde i pjevajući rodoljubive pjesme podrške Srbima u Crnoj Gori i Kosovu, ali i parolama poput one „Milo lopove – ne damo ti stetinje“, mirno i dostojanstveno prošli su ulicom Srpske sloge do hrama Svete Trojice.

U hramu, koji nije mogao primiti ni polovinu prisutnih na protestu, prisustvovali su molebanu posvećenom Bogorodici sa molbom da kao što je svojevremeno spasila Carigrad od najezde Turaka, spasi i Srbe i njihove svetinje u Crnoj Gori i na Kosovu.