Zdravko Šubara doajen streljaštva u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 30. januara 2020. 058.ba

PRED METAMA PREKO 50 GODINA

ROGATICA – Streljaštvo kao hobi velikog broja mladih i starih ima dugu tradiciju u Rogatici. Pisani dokumenti govore da su se njime Rogatičani bavili i u vrijeme Kraljeve Jugooslavije, nešto više poslije Drugog svjetskog i nastavljeno nakon posljedjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Početak streljaštva u Republici Srpskoj bio je čak i u toku samog posljednjeg rata. Učestvovali smo na prvenstvima Srpske u organizaciji Streljačkog kluiba „Kozara“ iz Banja Luke. Ali, pravi „život“ kluba bio je ipak po prestanku ratnih dejstava. O tome i trenutnom stanju u streljaštvu u Rogatici pričao je Zdravko Šubara (61), predsjednik Streljačkog kluba „Rogatica“ i doajen u streljaštvu opštine sa više od 50 godina aktivnog učešća, zaposlen u Domu zdravlja „Dr Zoran Mitrović“ kao ne medicinski radnik.

Godine prije posljednjeg rata bile su zlatne za streljaštvo u Rogatici, kazuje Šubara i dodaje. Početkom pedesetih godina streljaštvo je prvo organizovano kao streljačka družina, da bi vremenom preraslo u klub pod imenom „Rogatica“ sa većim brojem entuzijasta, među kojima je bio i moj otac Maksim, odnosno Makso, kako su ga svi znali i zvali.

Upravo zahvaljujući mom ocu, kome je streljaštvo bilo velika ljubav i hobi kome je posvećivao svaki sat slobodnog vremena, i ja sam se kao dječak zaljubio u ovaj sport. Sa vazdušnom puškom počeo sam se družiti kad je ona bila veća od mene. I tako evo već više od 50 godina.

Ne bih da se hvalim, ali moram reći, da sam u tome imao zapaženih rezultata. Boje kluba i Rogatice uspješno sam branio na mnogim takmičenjima sa kojim sam donosio različita priznanja. Ipak, moje omiljeno takmičenje bile su Međurepubličke, a sada međuopštinske omladinske spotske igre (MOSI) kao najveće amaterske sportske manifestacije koja se svake godine održava u drugoj opštini na tromeđi Srbije, BiH, odnosno Republike Srpske, i Crne Gore. Na ovim igrama debitovao sam 1974. kao jedan od najmlađih učesnika, posebno strijelaca, da bi 2019. bio jedan od najstarijih. Inače, MOSI su ljubav moje mladosti i njihov sam redovni učesnik od te 1974, osim, naravno, tokom posljednjeg rata.

I ne samo to, naglašava Šubara. Za preko 50 godina koliko sam u streljaštvu, učestvovao sam i na brojnim drugim takmičenjima. Među njima je bio KUP Maršala Tita i više prvenstava od opštine do republike. Gađao sam, i ne jednom, i iz vojničke puške ležećeg stava. Posebno su bila zanimljiva takmičenja uz nekadašnji Dan JNA, 22. decembar, koja su organizovana u Rudom, Drvaru, Jajcu i nekim drugim mjestima u kojim je i streljačkim takmičenjima obilježavan ovaj datum.

I nakon posljednjeg rata bio sam, kazuje Šubara, jedan od inicijatora oživljavanja streljačkom kluba. Iskoristio sam višegodišnje iskustvo i licencu trenera i sudije, koje sam ranije stekao.

Što nismo postizali zapaženije rezultate, posebno na planu omasovljenja članstva, razlog je bio nedostatak adekvatne streljane i pratećih prostorije. One koje smo koristili u prostorijema bivše škole sa praktičnom obukom i improvezovane u okviru sportske dvorane bile su neuslovne, ali smo ipak pratili zbivanja u oblasti streljaštva i uzeli učešća na većini takmičenja koja su organizovana u regiji i na nivou Repubike Srpske uz 10 do 15 članova. Problem je i odlazak mladih, a u posljeednje vrijeme i starijih, ljubtelja streljaštva u Rogatici.

Zdravko i ostali strijelci nadaju se boljim danima. Zahvaljujući razumijevanju i podršci aktuelnog načelnika opštine Milorada Jagodića dobili su nove prostorije za rad kluba.

Nalaze se, reče on, opet u okviru sportske dvorane ali znatno veće i funkcionalnije. Na raspolaganju nam je prostorija površine od 70 kvadratnih metara od koje smo vlastitim trudom i novčanim sredstvima napravili streljanu sa četiri automatske mete i stvorili uslove za održavanje i najvećih takmičenja strijelaca.

Već sa objavom da smo dobili nove prostorije za vježbe i gađanja, javljaju nam se zainteresovani za učlanjenje u klub. To je i naš osnovni cilj, reče Šubara kome u radu sa starim i novim strijelcima pomaže Braco Ostojić, takođe stari dugogodišnji strijelac kome je kao „školovanom“ treneru i sudiji povjereno da radi sa starim i novim, muškim i ženskim, strijelcima svih uzrasta u Rogatici.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.