Obuka poljoprivrednika u Rogatici – Jagodičari i malinari na stručnim predavanjima

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 01. фебруара 2020. 058.ba

ROGATICA – Tradicionalno, zimski dani, u Rogatici koriste se za obuku poljoprivrednika. Najnovija održana je juče. U organizaciji Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kancelarija u Sokocu, i podršku Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti Opštinske uprave u postupku realizacije projekta razvoja tržišne poljoprivrede USAID-a Farma II održana su predavanja za proizvođače jagoda i malina.

Predavač je bio diplomirani inženjer poljoprivrede Asaf Jelešković iz Sarajeva, poznati proizvođač jagodičarskog voća, a predavanjima je prisustvovao više poljoprivrednika sa područja opštine Rogatica, Rudo i Višegrad.

Što se tiče jagoda, rečeno je, one u ovom kraju imaju dobru perspektivu. Rod daju 8 do 9 mjeseci od sadnje i vrlo su rentabilno i profitabilno voće. Traže odgovarajuće zemljište, dobar sjemenski materijal, crnu foliju, organsko i ostalo đubrivo, ručnu, a može i mašinsku, obradu, odgovarajuću zaštitu i eto berbe i dobre prodaje po cijenama koje su stimulativne za dalju proizvodnju.

Slično je i sa proizvodnjom malina, rečeno je na predavanju. Istina, u posljednje dvije-tri godine primijetan je pad proizvodnje, ali se čini sve da se taj pad zaustavi. Na tome se uveliko radi čemu treba da doprinesu i sami proizvođači kvalitetnom proizvodnjom od sadnje do berbe. O tome je predavač Jelešković detaljno govorio, a prisutni na predavanju su postavili više pitanja. Dobili su stručne odgovore i savjete koji će, opšti je zaključak, umnogome doprinijeti zaustavljanju erozije proizvodnje malina i donijeti nove zasade.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.