Osnovna škola „Sveti Sava“ u Rogatici – Podmlađivanje zgrade centralne škole

08.02.2020.

ROGATICA – U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici u čijih se 10 učionica i 15 kabineta ove školske godine, od prvog do devetog razreda, obrazuje 845 učenika svrstanih u 39 odjeljenja, računajući i područna u Borikama, Žepi, Brankovićima i Stjenicama. Sa njima u obrazovnom procesu radi 75 učitelja i nastavnika od oko 100 ukupno zaposlenih radnika.

Što se tiče uspjeha učenika, na tek minulom prvom polugodištu ostvarena je prosječna ocjena od 3,8. Ali, zato znatno veću ocjenu u 2019. dobilo je nastojanje da se stvore što bolji uslovi za boravak djece i rad zaposlenih u školi. Riječ je o početku intenzivnih radova na adaptaciji zgrade centralne škole u Rogatici, koja je izgrađena davne 1975. i od tada invasticiono se u nju nije ništa ozbiljnije ulagalo. To je bio razlog da je poslije prvih kiša i posebno u vrijeme topljenja snijega ravni krov na većem dijelu zgrade prokišnjavao na mnogim mjestima, stolarija je bila toliko loša da su kroz nju vjetar i hladnoća nesmetano prolazili, a mokri čvorovi su postali skoro neupotrebljivi.

Prvo je na red došla stolarija. Zahvaljujući donaciji Japanske vlede zamijenjeno je preko 300 otvora prozora i vrata na vanjskom i unutranjem dijelu zgrade. Utrošeno je 163.000 maraka, od čega je 140.000 donacija Vlade Japana preko ambasade u BiH, a razliku od 23.000 maraka na ime PDV-a obezbijedilo je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, reče direktorka Škole Snežana Pjevčević.

Na tome se nije stalo, naglasila je ona. Iz sredstava koja je obezbijedila opština Rogatica već je završena zamjena krova na „maloj školi“ , u kojoj se obrazuju učenici od prvog do petog razreda, i hola, uz investiciju od 100.000 maraka.

Uz to zbog nekad ranije loše izvedenih radiva „prepakovan“ je postojeći krov na dvije vode iznad fiskulturne sale, a počeli su radovi iznad „velike škole“ i na saniranju mokrih čvorova iz sredstava koja je obezbijedila Vlada Republike Srpske iz kontigenta pomoći Vlade Srbije.

I dok se privode kraju radovi oko starog-novog krova , koji je na značjnom dijelu dobio i novu građevinsku izvedbu na taj način što je umjesto ravnog stavljen krov na dvije vode kao rješenje na duže staze, već se uveliko traže rješenja i za renoviranje ostalih dijelova zgrade u Rogatici. U prvom redu radi se o problemu zagrijavanja hola koji ima veliku površinu, rekonstrukciji toplovodne mreže i postavljanje nove fasade na cijeloj zgradi. I tu se očekuje pomoć donatora uz puna podrška načelnika opštine i Opštinske uprave u Rogatici, rekoše u školi.

Tekst i foto: Sreten Mitrović