Priča o štraparima DOO „Ostrožno“ iz Goražda

25.02.2020.

SJEKU, IZVOZE I IZNOSE ŠUMSKE SORTIMENTE

ROGATICA/GORAŽDE – Sječa, izvoz i iznos drvnih sortimenata najteži je i po radnike najopasniji dio radova oko eksploatacije šuma. Upravo to je osnovna djelatnost DOO „Ostrožno“ čiji je vlasnik Dobrislav-Dobro Droca, povratnik na svoje u selu Podhranjen, nedaleko od Goražda.

Dobro i brat mu Svetozar, koji ima firmu „Droca-prom“ u Novom Goraždu, od 2006. sjeku, izvoze i iznose do lagera na najbližem kamionskom putu drvne sortimente za račun šumskih gazdinstava „Sjemeć“ u Rogatici i „Vučevica“ u Čajniču, u Republici Srpskoj, i pošto su se Droce kao porodica vratili u Federaciju, i za Bosansko-podrinjske šume sa sjedištem u Goraždu.

Godišnji obim našeg posla u „Sjemeću“ i „Vučevici“ je u prosjeku od po 10.000, a za Bosansko-podrinjske šume 8.000 kubnih metara sječe, izvoza i iznošenja, često i na konjima samaricama, drvnih sortimenata iz dijelova šuma gdje mehanizacija ne može doći, priča Dobro.

Ja mislim, dodaje on, da posao obavljamo kvalitetno i na vrijeme. Za to smo se osposobili i ljudski i mehanizacijom. Moja firma „Ostrožno“ u stalnom radnom odnosu, sa svim pravima iz Zakona o radu, ima 12 zaposlenih među kojima su sjekači, rukovaoci zglobnih traktora, konjovodci i ostali pomoćni radnici. Kod brata, odnosno „Droca-proma“, koji je moj podizvođač, na štraparskim poslovima angažovanjem pet traktora i 10 radnika.

Posao dobijamo na tenderima. Ugovoreno odradimo i čekamo naplatu. Ovo čekamo je i jedan od, da kažem, gorućih problema u našem odnosu sa poslodavcima. Najčešće duže od dogovrenog čekamo na naplatu, a radnicima se mora na vrijeme isplatiti zarađeno, radne mašine svakodnevno traže svoje, a tu su i ostale brojne obaveze i troškovi.

U našem štraparskom poslu, vidnu ulogu čine radnici, kazuje još Droca. To iz dana u dan postaje sve veći problem. Jer ovaj posao, koji se plaća po učinku, i dobri radnici zarađuju najmanje hiljadu i više maraka, sve je nepopularniji. Iako nema zdravijih poslova, jer su na čistom vazduhu svaki dan, mlade šuma ne interesuje, pa otuda podatak da su naši radnici u dobi od 50 i više godine.

A jedan od radnika „Ostrožnog“ je i Suvad (Sudko) Islamović (52) iz Turbeta kod Travnika. Sa 32 godine radnog staža, od čega posljednih više od 5 u „Ostrožnom“, rukuje traktorom zglobarom „Timberdžek“ i mjesečno kući, gdje ga čeka supruga i troje djece, ponese 1200 do 1500 maraka i kazuje da se i kod nas, bez Njemačke i EU, može zaraditi ko hoće raditi.

O kvalitetu radova koje za ŠG „Sjemeć“ izvodi „Ostrošno“ pozitivno mišljenje ima tehnički direktor Gazdinstva Milomir Ećimović.

On reče da se radi o pouzdanom izvođaču radova sa kojim nemaju nikakvih problema. Što na tenderu dobije na vrijeme i kvalitetno uradi. To što se on žali na plaćanje, nije do nas. Ako možda zapinje, onda je to na nivou Javnog preduzeća koje sa zajednikog računa plaća i ove usluge.

DROCE I UZORNO POLJOPRIVREDNO DOMAĆINSTVO

Droce iz Podhranjena ne samo da su vrijedni sjekači šuma i štrapari nego i uzprmo domaćini. Predvođeni majkom Dušankom koja još kormilari porodicom u kojoj su četiri generacije – majka, sinovi Dobrislav, Svetozar i Milorad i kćerka Milana, sa 12 unuka i 6 praunuka, Droce su se 2001. vratile na pradjedovsko ognjište. Obnovile su do posljednjeg kamena razoreno imanje.

I ne samo to. Oni su pokazali da se i bez ičije pomoći, a nje za Srbe u Federaciji BiH niti je bilo niti je ima, može opstati i kao povratnik. U njihovoj štali trenutno se nalaze 4 muzne krave, par volova i rasplodni bik. Pun je i tor. U njemu je preko 150 ovaca koje se već uveliko jagnje. Kad jagnjad poodrastu sa imanja Droca i ove godine otići će pun kamion-stočar „Viziona“ iz Rogatice koji po tradiciji prazni tor Droca iz Goražda.