Promovisana knjiga Zorana Helete „Goražde u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (1918-1929)“

17. фебруара 2020. 058.ba

OŽIVLjAVANjE ZAVIČAJNE ISTORIJE

NOVO GORAŽDE – U sali opštine Novo Goražde, u subotu, 15. februara 2020. godine, promovisana je izuzetno značajna knjiga koja osvjetljava dio istorije Goražda između dva svjetska rata, pod naslovom „Goražde u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (1918-1929)“, autora Zorana Helete, magistra istorije iz Bijeljine, inače rođenog goraždanina.

Prompocija ove knjige, čiji izdavač je Udruženje istoričara Republike Srpske „Milorad Ekmečić“, štampane 2019. godine kada je brojnim svečanostima obilježen jubilej 500 godina „Goraždanske štamparije“, pobudila je veliko interesovanje goraždana, među kojima je bio dobar broj raseljenih u gradovima Republike Srpske i Srbije, pa čak i iz Evrope.

Otvarajući promociju, moderator Tomislav Čarapić je naglasio „da su nam ovakve knjige itekako značajne, kako bi se otrgnula od zaborava istorija ovog kraja i Srba u njemu“.

Osvrćući se na knjigu Zorana Helete, profesor književnosti Slavko Topalović je naglasio da „ona budi lijepa sjećanja na predratno Goražde“, ističući da nas autor vraća u zavičaj, prezentujući nam zaboravljene i izuzetno značajne podatke iz ovog razvojnog perioda, dodajući da i on ima pripremljene zapise zavičajnih sjećanja, koji čekaju objavljivanje.

Heleta znalački prezentuje mukotrpno skupljene podatke iz muzeja i knjiga raznih autora, objedinjujući ih u knjigu od 260 stranica relevantne i istorijski potvrđene istine o zanimljivom periodu u istoriji Goražda, nakon završetka Prvog svjetskog rata pa do 1929. godine.

-Tada Goražde, poput brojnih gradova u BiH, doživljava velike razvojne promjene, nakon ukidanja feudalizma i okreće se parlamentarizmu, kada građani po prvi put koriste izborno pravo, koje je, na žalost, suspendovano uvođenjem diktature 1929. godine, pojasni je Heleta.

On je naglasio da ova knjiga predstavlja njegovu zavičajnuj istoriju, zasnovanu na dokumentaciji iz Arhiva BiH u Sarajevu i Arhiva Jugoslavije u Beogradu, tekstovina iz štampe tog perioda i brojnim istorijskim knjigama raznih autora.

-U Kraljevinu SHS Goražde ulazi sa teškim posljedicama iz Prvog svjetskog rata, sa velikim stradanjem stanovništva, posebno srpskog, velikom materijalnom štetom i trajno narušenim međunacionalnim i međuvjerskim odnosima, što će se itekako odraziti na politiku, privredu i kulturu, istakao je Heleta i dodao da je knjiga podijeljena na poglavlja: političke i privredne prilike, prosvjetu i kulturu, te razvoj zdravstva, za koga konstatuje da je bilo solidno, „ jer je Goražde u tom periodu bilo jedan od rijetkih gradova u BiH sa izgrađenim vodovodom i kanalizacijom, te bolnicom sreskog i oblasnog statusa“.

Na promociji je pozdravljena inicijativa da opština Novo Goražde osnuje skroman fond koji bi podsticao brojne autore da skupljaju građu i objavljuju knjige sličnog sadržaja kako bi se upotpunila zavičajna zbirka Narodne biblioteke „Božidar Goraždanin“ u ovom gradu.

Zoran Heleta je podsjetio da „još ima prostora za dodatno istraživanje istorije Goražda iz ovog perioda“, najavljujući rad na novoj knjizi koja će obuhvatiti Goražde od 1929. godine do početka Drugog svjetskog rata, u kome su, kao i u Prvom svjetskom ratu, ovdašnji Srbi imali velike žrtve.

Prve primjerke knjige autor je darivao načelnici opštine Novo Goražde, Miloj Petković i direktorici ovdašnje Biblioteke, Bobani Vidaković.

On je najavio promocije ove knjige u Višegradu i Rogatici, u kojima danas živi veliki broj raseljenih Srba iz predratnog Goražda.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.