Rogatičko kulturno-istorijsko naslijeđe – Kamene stolice sa vratara

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 04. фебруара 2020. 058.ba

ROGATICA – Opština Rogatica obiluje raznovrsnim kulturno-istorijskim naslijeđem iz različitih perioda življenja u ovim krajevima. Među njima je i srednjovjekovni grad Vratar koji se nalazi na visokom, vrlo strmom i teško pristupačnom brdu iznad kanjona rijeke Žepa sa desne strane, u neporednoj blizini istoimenog sela, a nedaleko od Žepe kao sjedništa cijelog jednog kraja u opštini Rogatca.

Ostaci Vratara, svojevremeno dobro utvrđenog grada, koji je prema istorijskim izvorima bio sjedište vlastelinske porodice Dinjačića i kasnije Kovačevića nestao sa dolaskom Turaka, još su primjetni i s vremena na vrijeme obiđu ih ljubitelji starina. To posebno važi za dvije u žive stijene uklesane stolice koje se nalaze u podnožju grada sa južne strane, gdje je i selo Vratar.

Radi se o velikoj i maloj stolici. Veliku stolicu čini veća stijena koja je klesana i ima sjedište, naslon za leđa i naslon za ruke. Sjedište je od zemlje odignuto oko 70 centimetara. Dugačko je 90, a najveća širina mu je oko 45 centimetara. Naslon za leđa je visok oko 40, a ukupna visina stolice je 130 centimatara.

Pošto ova stolica „gleda“ prema vrhu brda sa nadmorskom visinom od 745 metara, gdje su primijetni ostaci tri okrugle kule povezane bedemom, a ispred stolica je zaravljen prostor (amfiteatar) na kome su se, tvrde istoričari, okupljali tadašnji žitelji grada, dok je vlastelin na njoj sjedio i imao glavnu riječ, pa je s toga narod ovoj stolici dao i ime „kraljev sto“.

Pored velike stolice na Vrataru je i „mala stolica“. Nalazi se osamdesetak metara niže od velike stolice, bliže selu Vratar. Radi se o stijeni koju je nekad i neko takođe ručno pretvorena u stolicu sa naslonom za leđa. Nažalost, ova stolica je znatno više oštećena od velike i u cjelosti je prepuštena zubu vremena. Uostalom tako je i sa cijelim kompleksom grada Vratar u kome su i dva velika i lijepo klesana stećka. Jedan je u obliku sanduka sa postoljem, a drugi u obliku sljemenika, koji su postavljeni u pravcu zapad – istok i čine fondus u kome je preko 2600 stećaka u blizu 90 nekropola na području opštine čiji turistički radici ih sve više nude oku turista koji ovdje dođu ili slučajno prođu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.