Rudo na dnu tabele u RS: Na deset ljudi jedan registrovan auto

Nezavisne - Dragan Sladojević - 17. februara 2020. 058.ba

RUDO – U opštini Rudo u prošloj godini bilo je registrovano tek 139 vozila na svakih 1.000 stanovnika, pa se ova lokalna zajednica, po tom parametru, našla na dnu tabele u Srpskoj.

Ova lokalna zajednica, koju je Vlada RS proglasila izrazito nerazvijenom, dakle, na deset stanovnika ima jedno vozilo.

Opštinski načelnik Rato Rajak detektuje dva razloga zbog kojih se Rudo našlo na dnu tabele po broju registrovanih automobila.

„Sigurno je to podatak koji ukazuje na ekonomsku moć građana opštine Rudo, a koja je izrazito nerazvijena opština. Međutim, ako ćemo biti krajnje objektivni, treba biti pošten i reći da određeni broj građana opštine Rudo, koji se nalaze uz samu granicu sa opštinom Priboj u Srbiji, ima dvojna državljanstva, pa dio njih ima registrovana vozila u Priboju“, rekao je Rajak za „Nezavisne“.

Pozicije ispred Rudog zauzeli su Srebrenica sa 157, te Čajniče sa 224 automobila na 1.000 građana.

Sa druge strane, kao najbolji primjeri izdvajaju se Laktaši sa 498, Srbac sa 432 te Banjaluka sa 426 automobila na hiljadu stanovnika.

„U svakom slučaju, mi imamo veoma razvijenu privredu, koja je po ukupnom prihodu u RS na trećem mjestu, odmah poslije gradova Banjaluke i Bijeljine. To sigurno pokazuje da je opština stvorila pozitivno poslovno okruženje“, rekao je za „Nezavisne“ Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša, te dodao da se konstantno ulaže i u saobraćajnu infrastrukturu, a pogotovo u sanaciju puteva.

Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS naveli su da je broj registrovanih automobila u Republici Srpskoj i u 2019. godini, kao i prethodnih godina, imao trend rasta.

„U Republici Srpskoj u 2019. godini bilo je registrovano 411.439 vozila, za 19.924 vozila više nego u 2018. godini, a za 136.612 vozila više nego 2009. godine“, naveli su iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Na 1.000 stanovnika Republika Srpska imala je lani 352 vozila, a broj putničkih vozila na 1.000 stanovnika iznosio je 295.

„Kada broj registrovanih vozila podijelimo sa brojem domaćinstava, dolazimo do zaključka da u Republici Srpskoj u prosjeku svako domaćinstvo ima jedno vozilo“, naveli su iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Prosječna starost registrovanih vozila u Republici Srpskoj lani je bila ista kao i u prethodnoj godini i iznosila je 17,2 godine.

Inače, posljednjih godina sve članice Evropske unije su povećale broj automobila na ulicama, izuzev Francuske koja bilježi blagi pad registrovanih četvorotočkaša.

Broj registrovanih vozila u RS
2019. – 411.439

2009. – 274.827

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.