Savez logoraša Republike Srpske – Poboljšati pravni i materijalni položaj logoraša

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 09. фебруара 2020. 058.ba

ROGATICA – Poboljšanje pravnog i materijalnog položaja logoraša kroz izmjenu i dopunu postojećih zakonskih i podzakonskih propisa ili donošenje novih, osnovni je zadatak pred organima Saveza logoraša Republike Srpske u narednom periodu, zaključeno je juče, subota 8. februara, na prvoj, poslije oktobarskih izbora i smirivanja turbulencije koja je nakon njih nastala, sjednici Predsjedništva Saveza koju je vodio Anđelko Nosovića, novoizabrani predsjednik Saveza, a koja je održana u Rogatici.

Domaćin je bilo Regionalno udruženje logoraša Sarajevsko-romanijske regije sa novim predsjednikom Slobodanom Mrkajićem uz podršku Opštine Rogatica. Sjednica je počela nakon što je položen vijenac i u Spomen-kapeli odata pošta za 284 poginula borca ovog kraja u posljednjem Odbrambneno-otadžbinskom ratu.

U radnom dijelu sjednice izvršena je dopuna članova predsjedništva, izabrana dva potpredsjednika Saveza i članovi novog upravnog odbora.

U predsjedništvo Saveza kooprirani su Vojo Kandić i Zoran Marijanović iz Prijdora, Jankica Samauković iz Višegrada, Zlatko Bjegović iz Laktaša i Obrad Zekić iz Bijeljine. Novi potpredsjednici Saveza su Vukan Kovač iz Trebinja i Vinko Lale iz regije Birač.

Novoizabrani upravni odbor broji 10 članova, od kojih je po jedan iz svakog od 9 udruženja koliko ih ima u Savezu i jedan, deseti, član je predstavnik regije Brčko.

Nakon kompletiranja organa Saveza, uslijedila je temeljita analiza stanja u Savezu u kojoj je učestvovao veći dio članova Predsjedništva. Na kraju je usvojeno više zaključaka među kojima je i obaveza da se učini sve da se poboljša pravni i materijalni položaj logoraša. Pri tome posebna pažnja biće posvećena zahtjevima za novčano obeštećenje logoraša, položaju žene i uopšte civila logoraša, rješavanju stambenih pitanja, obezbjeđenje makar minimalnog broja bodova za prednost pri zapošljavanju logoraša i njihovih članova porodica i sličnim drugim statusnim problemima mjesta i položaja logoraša bilo da su vojna ili civilna lica.

Posebnu pažnju, zaključeno je, treba posvetiti pružanju podrške logorašima kod odlazaka na razne sudove kako bi sa njihovim svjedočenjima došli do prave istine o stradanju Srba u preko 700 logora u Hrvatskoj, Sloveniji i teritoriji BiH koju je tokom posljednjeg rata kontrolisala tzv. Armija BiH, među kojima je i Sarajevo sa 126 logora i kojim su mučeni i do smrti završavali mnogi Srbi iz ovog grada i okoline.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.