Slavlje u KUD “Sretenje” [FOTO]

17.02.2020.

ROGATICA – Povodom Sretenja Gospodnjeg i 17 godina postojanja i aktivnog rada, KUD „Sretenje“, koje kao rijetrko gdje u Republici Srpskoj radi pri Crkvenoj opštini u Rogatici, organizovalo je sinoć veliki tradicionalni godišnji koncert folklora.

Otvorili su ga najmlađi folkloristi „Sretenja“ igrajući kola iz repertoara odraslih, a zatim se igrama iz bosiljgradskog krajišta predstavio ženski dio crkveno-folklornog ansambla „Branko“ iz Niša.

Prilog slavlju kolega iz „Sretenja“ dali su i članovi KUD-a „Most“ iz Bratunca sa moćnim ansamblom u kome je 16 djevojaka i 9 momaka koji su, zanimljivo“ igrali igre iz okoline Niša.

Pred gledaocima u sportskoj dvorani folklorno umijeće pokazao je i ansambl KUD-a „Slavija“ iz Istočnog Sarajeva, „Izvor“ iz Čajniča i „Zagorje“ iz Kalinovika.

Još jednom su nastupili gosti iz Niša, ali ovoga puta sa muškom i ženskom postavom, a koncert su zatvorili članovi prvog ansambla KUD-a „Sretenje“ svojom „ličnom kartom“ – igrama iz Šumadije.

I ove godine na koncert „Sretenja“ iz Sremske Mitrovice došao je njegov utemeljivač protojerej-stavrofor Gvozden Arambašić, koji je godinama obavljao svešteničku džunost u crkvi Svete Trojice u Rogatici.

U kraćoj besjedi prota Arambašić blagosiljao je učesnike koncerta i sve prisutne istakavši da se ovim koncertom proslavljava sveta crkva u Rogatici oko koje se evo već skoro dvije decenije okuplja omladina ovog mjesta i brojnim nastupima pronose ime svetog dana čije ime nose, crkve u Rogatici i cijele Rogatice kao mjesta i sjedišta opštine.

Teskti i foto: Sreten Mitrović