Kazne za pet lica iz Foče koja se nisu javila za kućnu izolaciju

21.03.2020.

FOČA – Komunalna inspekcija uz asistenciju policije kazniće danas pet lica iz Foče, koja se nakon ulaska u BiH nisu javila za kućnu izolaciju, istaknuto je danas na sastanku opštinskog Kriznog štaba.

Načelnik opštine Radisav Mašić kaže da će ta lica praktično biti privedena i natjerana da poštuju naredbu o kućnoj izolaciji.

„To je vrlo neodgovorno ponašanje i oni će biti prekršajno kažnjeni na licu mjesta. Tako ćemo se odnositi prema svima drugima koji ne ispoštuju propisane mjere“, istakao je Mašić.

Na sastanku Kriznog štaba rečeno je i da je komunalna inspekcija juče kaznila dva lica, od 24 kontrolisanih sa rješenjima o kućnoj izolaciji, koja nisu zatečena na svojim adresama.

Broj lica u kućnoj izolaciji nastavio je da se povećava i danas ih je u Foči 97, a na području šest opština Stare Hercegovine 367.

Načelnik Mašić je naveo da se nastavljaju pranje ulica, čišćenje i dezinfekcija javnih površina u gradu i u mjesnim zajednicama Brod i Miljevina.

„Danas peremo bolnički krug, nastavićemo da peremo i dječija igrališta, terene, vrtiće i to ćemo završiti najkasnije sutra. Obavezali smo preduzeće koje je davalac usluga grijanja da ubrza odvoz šljake i da to redovno održava“, rekao je Mašić.

On je upozorio da su u susjednom Goraždu registrovana dva slučaja zaraženih virusom korona, da zaraženih ima i u Sarajevu, da su komunikacije između ljudi česte, tako da je potreban stalni oprez i striktno poštovanje propisanih mjera higijene, ograničenog kretanja i izbjegavanja kontakta.

Krizni štab je odlučio da rad apoteka ograniči do 18.00 časova, a od danas je dozvoljen rad servisima za održavanje aparata u domaćinstvu, koji, takođe, mogu da rade do 18.00 časova.

Od Fonda zdravstvenog osiguranja zatraženo je da poveća broj izvršilaca, odnosno da obezbijedi minimum rada u fočanskoj filijali, da bi se moglo odgovoriti potrebama građana, jer u sadašnjem rasporedu rada, kako je rečeno na sastanku, to nisu u mogućnosti da ispune.

Radio Foča