Održan sastanak Foruma bezbijednosti opštine Čajniče

16.03.2020.

ČAJNIČE – Dana 16.03.2020. godine održan je sastanak Foruma bezbijednosti opštine Čajniče, u proširenom sastavu, koji je otvorio načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić. Pored članova Foruma bezbijednosti prisustvovali su ljekari, predstavnici dečijeg vrtića, predstavnici savjeta mjesnih zajednica i udruženja preduzetnika te predstavnici svih javnih ustanova sa područja opštine Čajniče.

Jedina tačka dnevnog reda je ponovo bila situacija povodom pojave i širenja koronavirusa (COVID – 19).

Poslije davanja informacija vezanih za trenutnu epidemiološku situaciju te sažetih diskusija, donesene su sledeće Naredbe o postupanju i ponašanju u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijiom sa virusom korona (COVID – 19) i Naredbe o obaveznoj dezinfekciji na teritiriji opštine Čajniče.

Najvažnije stavke su zabrana rada do 23.3.:
-ugostiteljskim objektima svih vrsta
-dječije igraonice
-JPU dječiji vrtić “Bajka”
-balon sala
-teretane i fitnes klubovi
-pijačni dan.

Ograničava se i rad prodavnicama i zanatskim radnjama od 7 do 18h, te pekarama i apotekama od 7 do 20h.

Sve javne ustanove, preduzeća, privatne firme kao i vlasnici etažnih objekata obavezni su da u roku od 24h izvrše dezinfekciju prostorija i o tome dostave izvještaj u roku od i
72h.

Sve osobe koje su doputovale iz inostranstva obavezne su odmah da se jave JZO Dom zdravlja “Vaso Pelagić” na broj 124.

Nalaže se da JKP “Vrelo Čajniče” izvrši pranje i dezinfekciju ulica kao i pojača svakodnevni odvoz smeća uz obaveznu dezinfekciju mjesta na kojem su kontejneri.

Direktorima lokalnih javnih i privatnih preduzeća se nalaže da obezbjede optimalan broj radnika za rad, minimalno rastojanje 1 metar od korisnika usluga i redovno čišćenje i dezinfekciju.

Načelnik opštine Čajniče kaže:

“Apelujemo na sve građane da se drže uputstava koje su dobili od stručnjaka. Čajniče je preživjelo i teže stvari, gora vremena i veće izazove. Ako bog da i ovo ćemo. Ne pravite zalihe hrane i lijekova. Uvjeravam vas da ćemo imati redovno i normalno snabdjevanje hranom i lijekovima. Moramo biti odgovorni prvo prema sebi, pa onda i prema drugima. Moramo paziti na ugrožene kategorije. Prije svega na naše starije i hronične bolesnike.
Donijeli smo neke odluke i naredbe koje za cilj prije svega imaju za cilj zaštitu zdravlja i obuzdavanje epidemije koja je pogodila i našu zemlju.
Pratite sajt opštine i naše novinare i bićete redovno informisani. Ne stvarajmo paniku i dezinformacije. Čuvajmo jedni druge.”