Pomoć malim poljoprivrednim gazdinstvima u Rogatici

22.03.2020.

ROGATICA – Opština Rogatica uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i ove godine podržaće jedan broj malih poljoprivrednih gazdinstava u sjetvi krompira.

Projektom je obuhvaćeno 55 gazdinstava od kojih će 14 po tzv. „velikom“ paketu u vrijednsoti od 4000 maraka dobiti po 1940 kilograma visokorodnog sjemenskog krompira sorti agria i dezire od sertifikovanog proizvođača „Agros“ iz Rogatice, 800 kilograma mineralnog đubriva MPK i kana i ovim količinama prilagođenu količinu sredstava zaštite od insekata i biljnih štetočina.

„Mali“ paket, čija je vrijednost 2000 maraka, dobiće 41 poljoprivrednik i u njemu je po 1400 kilograma mineralno đubrivo MPK i kana,i određena količina sredstva zaštite.

Novčana sredstva za sjeme krompira, mineralna đubriva i zaštitu, obezbijeđena su na solidarnoj osnovi. IFAD učestvuje sa 67.000 maraka, Opština sa 12.000, a ostalo su sredstva korisnika ove podrške, rekao je Srđan Kostić, samostalni konsultant za provođenje poslovnih planova pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Tekst i foto: Sreten Mitrović