Posjeta mitropolita Čajniču

01.03.2020.

ČAJNIČE – Danas je u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču Svetu arhijerejsku liturgiju služio Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Pored čajničkog sveštenstva, Mitropolitu su sasluživali rektor Bogoslovije u Foči, protonamjesnik Ljubomir Prijović i profesor pomenute škole jerej Miloš Janjić. Mitropolit je sabranim vjernicima čestitao početak vaskršnjeg posta i naglasio da postimo po primjeru Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je i sam postio 40 dana u pustinji, iako kao Bog nije imao potrebe za postom. Kao što je tom prilikom đavo kušao Gospoda, tako je i vrijeme posta, vrijeme većih iskušenja za svakog hrišćanina. Kao što je Gospod pobjedio satanu, tako je i nama dao moć da kroz post, molitvu, smireno trpljenje izbjegnemo sve zamke nečastivog.

Mitropolita su pozdravili starješina hrama protojerej Dragiša Simić i načelnik opštine g. Goran Karadžić. Mitropolit Hrizostom se zahvalio na gostoprimstvu i istakao da svi nivoi vlasti i političke strukture ulože trud da Čajniče ne bude mjesto na kraju puta, već da se poboljša putna infrastruktura i stvore uslovi da vjernici, koji dolaze na poklonjenje Čajničkoj Krasnici, požele da se duže zadrže u Čajniču. Mitropolit je najavio i predstojeće radove na restauraciji i konzervaciji čudotvorne ikone Presvete Bogorodice, kao i radove na rekonstrukciji krova hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Čajničani su oduševljeni govorom Mitropolit i mnogi ističu da je velika čast ugostiti jednu takvu ličnost u našem gradu.

Protojerej Dragiša Simić inače starješina Hrama Uspenja Presvete Bogorodice nam je povodom ove posjete rekao:

“Posjeta Njegovog Visokopreosveštenstva je značajan događaj za ljetopis našeg hrama, a za sve Čajničane veliki blagoslov i molitvena podrška na početku vaskršnjeg posta „ da se dobrim podvigom podvizavamo, da tok posta završimo, veru neokrnjenu sačuvamo, glave nevidljivih zmija satremo, da se kao pobjeditelji grijeha pokažemo, i da neosuđeno dostignemo pokloniti se i svetom Vaskrsenju”.
Podsjećamo Časni post počinje sutra.