Priča o Miliji-Mikiju Iliću iz Gornjeg Osova – Od vozača kamiona do uzgaivača koza

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 23. marta 2020. 058.ba

ROGATICA – Milija-Miki Ilić (41) rođen je u Sarajevu u kome je završio osnovnu školu. Jedno je od troje djece u oca Milana i majke Zore. Zbog poznatih okolnosti sa egzodusom Srba iz Sarajeva, nakon što su branili i odbranili veliki dio svoga grada, njegovi roditelji vratili su se u Rogaticu odakle su otišli početkom šezdesetih prošlog vijeka.

Pošto su od ranije imali vikendicu u Gornjem Osovu, desetak kilometara udaljenom od Rogatice, ona im je poslužila kao prihvatilište u kome su nastavili preživljavanje, jer im je sve godinama sticano i od usta odvajano ostalu u Sarajevu sa velikom kućom koja je bila namijenjena za oca i majku, dva sina, a bio je i dio, za svaki slučaj, i za kćerku jedinicu.

To im ipak nije smetalo da nastave život, pa i školovanje djece. Tako je Milija završio srednju školu i stekao kvalifikaciju mašinskog tehničara, posao koga nikad nije radio. Rano mu je otac Milan, inače vozač kamiona, povjerio volan i on je pošao očevim stopama.

Mlad, lijep, ambiciozan i sa prilično rano stečenim novčanicama u džepu, rado je priman u društvo. Imao je uspjeha i kod djevojaka, pa se jednog dana 2003. godine, i oženio. Supruga mu je, priča, na svijet 2004. donijela kćerku Anđelinu.

Ali, Milija se ne smiruje i puca njegov pri brak. On se ponovo ženi i iz tog braka za nepunih sedam godina dolaze dvije prelijepe kćerke, Magdalena i Nastasija, i sin Milan, ime po djedu koji je u međuvremenu otišao na ovaj svijet.

Sada već sa brojom porodicom Milija se uozbiljio. Prihvatio se posla i počeo drugačije razmišljati. Kao mlađem bratu pripala mu je obaveza da se brine o bolesnoj majci koja je živjela u Gornjem Osovu. To i želja da djecu odvoji od prazne gradske svakodnevnice koja im ne obećava svijetlu perspektivu napustio je podstanarski život u Rogatici, i vratio se u selo, na očevinu. Bilo je to s proljeća 2018. I gle čuda? Prvo sa čime se počeo baviti bila je kupovina pet alpskih i jednu sansku kozu.

Svakodnevnu brigu o kozama i opsluživanje bolesne majke, preuzeo sam na sebe. Majka je još živa, a sa prvim jarenjem koza moja mini farma postaje jača za duplo i više, da bi u već sada prošlu zimu ušao sa preko 25 priplodnih koza i 12 jarica.

U mom stadu je pet vrsta koza. Dominira alpska rasa, zatim sanska, burska i imam jednu afričku na koju ozbiljno računam, jer daje krupnu jarad i više mlijeka nego ostale koze, priča Milija i dodaje:

Da se odlučim za uzgoj koza, bilo je više razloga. Prije svega to je ljekovitost njihovog mlijeka i sira, koje u terapiji koristi moja majka. Te proizvode, uz meso mladih jarića, koje je ukusnije od jagnjetine, volim ja i svi u porodici znajući da dolazi od životinje koja u paši koristi najzdraviju hranu. Uz to, koze, iako na prvi pogled djeluju nestašno, vrlo su ljupke i dražesne i djeca ih neobično vole i sa njima se igraju. Na vab i na praznu kantu odmah dolaze. I u zimskoj ishrani nisu probirljive. Treba im sijeno, nešto žita i malo soli.

Ono što koze još karakteriše jeste visoka intelegencija i ne trpe nečistoću. Znaju cijelu noć provesti stojeći a neće leći u prostoru i štali koja nije čista od đubreta.

Što se tiče mlijeka, Ilići od njega prave poznati koziji sir. Kupili su najnužniju opremu za proizvodnju sira u kojoj je vakumirka i kalupi za oblikovanje. Proizvedeno iz prošle godine najviše su koristili za vlastite potrebe, dio su poklonili rodbini, a jedan dio došao je i do potrošača u Palama, na Jahorini i Istočnom Sarajevu.

Ove godine, nakon što jaknu jarad, očekuju još veću proizvodnju. S razlogom, jer raste i broj koza za mužu, a i proizvodnja se sve više uhodava, reče Milija, koji ne samo da je zaljubljenik u koze, nego voli i konje.

Uspio je da, takoreći, iz zadnjeg kontigenta, kojim su za svagda zatvorena vrata poznate ergele na Borikama, spasi jedno muško ždrijebe bosansko-brdske pasmine iz linije „miško“ i sada mu je 2,5 godina. Iako pastuv, miran je k’o jagnje i djeca ga neobično vole i sa njime se svakodnevno druže. Nakon kroćenja, koje ćemo ovih dana poduzeti, među prvim jahačima biće moja kćerka Magdalena. Obećali smo joj tu čast, reče Milija.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.